Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HΠΑ: Απομακρύνεται ο κίνδυνος διαγραφής κινεζικών εισηγμένων

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές επιθεώρησαν για πρώτη φορά λογιστικά αρχεία και ελεγκτικά στοιχεία κινεζικών εισηγμένων.

HΠΑ: Απομακρύνεται ο κίνδυνος διαγραφής κινεζικών εισηγμένων

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι τους επετράπηκε για πρώτη φορά να επιθεωρήσουν το έργο των ελεγκτικών εταιρειών στην Κίνα, μειώνοντας τον κίνδυνο να βγουν εκτός του αμερικανικού χρηματιστηρίου περίπου 200 κινεζικές εισηγμένες.

Η ανακοίνωση αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη μετά από μια σχεδόν δεκαετή μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, η οποία έχει υποστηρίξει ότι oι κακής ποιότητας έλεγχοι των λογιστικών στοιχείων των κινεζικών εταιρειών έχουν συμβάλλει σε μια σειρά από απάτες σε κινεζικές εταιρείες εισηγμένες στη Wall Street.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, εταιρείες όπως η Alibaba, η JD.com και η Baidu επρόκειτο να διαγραφούν από το 2024 βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ που απαγορεύει τις συναλλαγές σε μετοχές των οποίων οι ελεγκτές δεν μπορούν να επιθεωρηθούν από το Συμβούλιο Εποπτείας Λογιστικών Εταιρειών.

Η Κίνα συμφώνησε τον Αύγουστο να αφήσει το Συμβούλιο Εποπτείας Λογιστικών Εταιρειών να εξετάσει έγγραφα κινεζικών ελεγκτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών θυγατρικών των Big Four, αλλά το εποπτικό σώμα είχε επισημάνει ότι ήταν επιφυλακτικό για το αν θα λάβει απεριόριστη πρόσβαση.

Το σώμα έχει συγκροτηθεί για να εποπτεύει όλες τις λογιστικές εταιρείες που ελέγχουν αμερικανικές εταιρείες, ανεξάρτητα από το πού έχουν την έδρα τους.

Παρόλο που δεν έχουν επιτραπεί ακόμη στους επιθεωρητές να εισέλθουν στην ηπειρωτική Κίνα, μια ομάδα πέρασε αρκετές εβδομάδες στο Χονγκ Κονγκ εξετάζοντας ελέγχους που διενεργήθηκαν από θυγατρική της KPMG και την τοπική θυγατρική της PwC.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v