Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H SEC εξετάζει ριζικές αλλαγές στην αμερικανική αγορά μετοχών

Οι αγορές δεν είναι όσο δίκαιες και ανταγωνιστικές θα μπορούσαν, τόνισε ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ. Καλύτερους όρους για τους μικροεπενδυτές θέλει να επιβάλλει η SEC.

H SEC εξετάζει ριζικές αλλαγές στην αμερικανική αγορά μετοχών

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ δημοσίευσε το περίγραμμα μιας ριζικής αναθεώρησης των κανονισμών για τη διαπραγμάτευση μετοχών, με στόχο τη βελτίωση των τιμών για τους μικρούς επενδυτές.

Ο Γκάρι Γκένσλερ, πρόεδρος της SEC, τόνισε ότι οι αγορές δεν είναι «όσο δίκαιες και ανταγωνιστικές θα μπορούσαν» καθώς ο ίδιος και άλλοι επίτροποι ξεκίνησαν συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητήσουν και να ψηφίσουν προτάσεις για αναθεώρηση των κανονισμών.

«Οι αγορές κρύβονται ολοένα και περισσότερο απ'την κοινή θέα, ειδικά για τους ατομικούς επενδυτές» υποστήριξε σύμφωνα με τους Financial Times. «Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι δεν υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της αγοράς: χονδρέμποροι, «αδιαφανείς δεξαμενές» (“dark pools”) και φωτισμένες αγορές (lit exchanges)»"

Συνολικά, οι προτάσεις θα οδηγήσουν στις μεγαλύτερες αλλαγές στους κανονισμούς διαπραγμάτευσης μετοχών των ΗΠΑ από το 2005, εισάγοντας περισσότερο ανταγωνισμό προς όφελος της «επενδυτικής μαρίδας».

Μεταξύ των κανονισμών που προτείνει η ρυθμιστική αρχή, είναι ένα νέο σύστημα δημοπρασιών το οποίο θα αναγκάζει τους brokers να προσφέρουν εντολές κάτω των 200.000$ σε περισσότερους τόπους διαπραγμάτευσης (trading venues). Ένας άλλος κανονισμός, αυτός της βέλτισης εκτέλεσης, απαιτεί από τους brokers να καταγράφουν ακριβώς πώς εξέτασαν τους τόπους διαπραγμάτευσης για να εξασφαλίσουν ότι είχαν την καλύτερη τιμή.

Επί του παρόντος, ο ορισμός της βέλτιστης εκτέλεσης καθορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή του Χρηματοπιστωτικού Κλάδου και όχι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v