Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χιονιάς και παγετός χτυπάει τη Βόρεια Ευρώπη

Θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές σε Γερμανία, Βρετανία, Σκανδιναβία. Ακυρώθηκαν πτήσεις στο Λονδίνο. Το πρώτο χειμερινό κύμα ασκεί μεγάλη πίεση στα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Τι προβλέπεται στη Νότια Ευρώπη.

Χιονιάς και παγετός χτυπάει τη Βόρεια Ευρώπη

Συνθήκες παγετού θα παραμείνουν σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη όλη την εβδομάδα, με το χιόνι και τον πάγο να προκαλούν κίτρινες προειδοποιήσεις για τον καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο και να χτυπούν ορισμένα αεροδρόμια του Λονδίνου.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ασυνήθιστα κρύος καιρός αναμένεται να χτυπήσει περισσότερο τους Σκανδιναβούς, με θερμοκρασίες 12,5 βαθμών Κελσίου κάτω από τις κανονικές στο Όσλο αυτή την Παρασκευή, σύμφωνα με έκθεση της Maxar Technologies. Το θερμόμετρο θα πέσει στους -14,5 βαθμούς Κελσίου στη νορβηγική πρωτεύουσα.

Το κρύο αναμένεται να παραμείνει σε όλη τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με το Λονδίνο να προβλέπει θερμοκρασίες 7,3 βαθμούς κάτω από τον εποχικό μέσο όρο. Κίτρινες προειδοποιήσεις καλύπτουν μεγάλα τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, με τα αεροδρόμια Stanstead και Gatwick να αναγκάζονται να κλείσουν τους διαδρόμους κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης, όπως ανέφερε ο Independent.

Το πρώτο χειμερινό κύμα ασκεί μεγάλη πίεση στα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, αφού ένα ήπιο φθινόπωρο επέτρεψε στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα αποθέματα φυσικού αερίου. Η ενεργειακή κρίση ανάγκασε ορισμένες χώρες να επιστρέψουν στον άνθρακα, με το Εθνικό Δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητά από δύο μονάδες καύσης άνθρακα να λειτουργήσουν τη Δευτέρα.

Ηπιότερος καιρός αναμένεται να επιστρέψει στην περιοχή από τις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Maxar.

Οι παγωμένες θερμοκρασίες ασκούν πίεση στις τιμές της ενέργειας. Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε στη Σουηδία, αφού ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας της χώρας Oskarshamn-3 τέθηκε εκτός λειτουργίας την Παρασκευή για εννέα ημέρες επισκευής. Οι σκανδιναβικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες λειτουργούν μόλις στο 62% της δυναμικότητάς τους σήμερα Δευτέρα.

Η Νότια Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να παρουσιάζει θερμότερο καιρό, με προβλεπόμενες θερμοκρασίες 5,8 βαθμούς πάνω από τις κανονικές στη Μαδρίτη την Τρίτη.

Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχωρεί 3,6%, στα 134 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς οι εισαγωγές LNG εκτινάσσονται στα ύψη και η γαλλική πυρηνική παραγωγή παραμένει σταθερή, παρά τον κρύο καιρό.

Πρόγνωση καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη Σκανδιναβία

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v