Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Γερμανός πρίγκιπας που ήθελε να γίνει νέος... Κάιζερ

Το προφίλ του Heinrich XIII, που συνελήφθη κατηγορούμενος ως μέλος της ακροδεξιάς ομάδας που σχεδίαζε πραξικόπημα στη Γερμανία. Η καταγωγή, οι ιδέες και οι δουλειές.

Ο Γερμανός πρίγκιπας που ήθελε να γίνει νέος... Κάιζερ

Ο Heinrich XIII ή πρίγκιπας Reuss είναι ένας από τους τελευταίους απογόνους μιας δυναστείας που κάποτε κυριαρχούσε σε περιοχές της ανατολικής Γερμανίας. Κατηγορείται ότι ήθελε να γίνει ο νέος ηγέτης της χώρας μέσα από ένα βίαιο πραξικόπημα για την ανατροπή της δημοκρατικής τάξης.

Ο 71χρονος ήταν ένα από τα 25 μέλη και υποστηρικτές μιας ακροδεξιάς ομάδας που σχεδίαζε το υποτιθέμενο πραξικόπημα και συνελήφθησαν χθες μετά από μια μεγάλη επιχείρηση. 

Ασχολείται με το real estate και υποστήριζε για χρόνια τη θεωρία ότι παγκοσμίως η ζωή ήταν καλύτερη υπό τη μοναρχία. Προέρχεται από τον οίκο του Reuss, ο οποίος για αιώνες κυβέρνησε τμήματα του σημερινού κρατιδίου Thueringen μέχρι την επανάσταση της Γερμανίας το 1918, που οδήγησε στην ίδρυση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Ούτε ο οίκος του Reuss ούτε το γραφείο του πρίγκιπα απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Είπε σε μια ομιλία του 2019 στο World Web Forum -το οποίο περιγράφει τον εαυτό του ως συνένωση προοδευτικών μυαλών για την ενδυνάμωση της θετικής ριζικής αλλαγής- ότι στο πριγκιπάτο του Reuss οι άνθρωποι έκαναν «ευτυχισμένες ζωές», επειδή ο φορολογικός συντελεστής ήταν μόλις 10% και οι δομές ήταν «ευθείς και διάφανες».

«Αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, απλά πήγαινες στον πρίγκιπα», είπε ο Heinrich. «Σε ποιον υποτίθεται ότι θα απευθυνθείτε σήμερα; Στον βουλευτή σας, σε τοπικό, ομοσπονδιακό ή ευρωπαϊκό επίπεδο; Καλή επιτυχία!».

Στην ομιλία, που ήταν γεμάτη από αντισημιτικές συνωμοσίες, είπε ότι η Γερμανία ήταν ένα υποτελές κράτος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έπρεπε να ανακτήσει την κυριαρχία της μέσω μιας ειρηνικής συμφωνίας. Δήλωσε ότι οι μοναρχίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Γαλλίας, είχαν ανατραπεί λόγω της ανάμειξης ξένων δυνάμεων που ήθελαν να δημιουργήσουν εταιρικές δομές για την επιδίωξη του κέρδους. Ο κόσμος υποφέρει ως αποτέλεσμα, συμπλήρωσε.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν την Τετάρτη ότι ο Heinrich επικοινώνησε με εκπροσώπους της Ρωσίας, τους οποίους η ομάδα θεωρούσε ως κεντρική της επαφή για την εγκαθίδρυση της νέας της τάξης. Συμπλήρωσαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι εκπρόσωποι αντέδρασαν θετικά στο αίτημα. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα ρωσικής ανάμειξης στην υποτιθέμενη συνωμοσία.

Ο Heinrich συνελήφθη στο σπίτι του στη Φρανκφούρτη. Η αστυνομία ερεύνησε επίσης το κυνηγετικό του καταφύγιο στο Thueringen αναζητώντας όπλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ostthueringer. Το κρατίδιο στην ανατολική Γερμανία είναι γνωστό για τη μεγάλη δύναμη που έχει επί μακρόν η ακροδεξιά.

Το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ, λέγοντας μόνο ότι έγινε μια επιδρομή στην περιοχή. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει πώς και σε ποιο βαθμό ο Heinrich συμμετείχε στο ακροδεξιό κίνημα "Reichsbuerger", το οποίο αρνείται την ύπαρξη του σύγχρονου γερμανικού κράτους και το οποίο σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ενέπνευσε την ομάδα των υπόπτων που συνελήφθησαν.

Η δυναστεία Reuss ονόμασε όλα τα αρσενικά παιδιά της Heinrich ή Henry μετά το τέλος του 12ου αιώνα προς τιμήν του Henry IV, του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο οποίος τους κληροδότησε τα κτήματα Weida και Gera, σήμερα πόλεις στο κρατίδιο Thueringen.

Ενώ επίσημα δεν υπάρχουν πλέον πρίγκιπες και πριγκίπισσες στη Γερμανία, ορισμένοι απόγονοι όπως ο Heinrich συνέχισαν να χρησιμοποιούν τον τίτλο. Είχε ονομάσει την εταιρεία ακίνητης περιουσίας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του, με έδρα τη Φρανκφούρτη, «Buero Prinz Reuss».

Ο οίκος του Reuss, του οποίου επί του παρόντος ηγείται ο Heinrich XIV, ο οποίος ζει στην Αυστρία, έχει αποστασιοποιηθεί στο παρελθόν από τον Heinrich XIII, αποκαλώντας τον έναν μπερδεμένο άνθρωπο που ασχολείται με θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v