Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μογγολία: Διαδήλωση κατά της διαφθοράς και του υψηλού πληθωρισμού

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Σουχμπαατάρ παρά το πολικό ψύχος που επικρατούσε, ζητώντας «δικαιοσύνη», δηλαδή να τιμωρηθούν οι διεφθαρμένοι δημόσιοι λειτουργοί και να διαλυθεί το κοινοβούλιο, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μογγολία: Διαδήλωση κατά της διαφθοράς και του υψηλού πληθωρισμού

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Ουλάν Μπατόρ, της πρωτεύουσας της Μογγολίας, για να διαμαρτυρηθούν για την καταγγελλόμενη διαφθορά στη βιομηχανία του άνθρακα και την εκτόξευση του πληθωρισμού στη χώρα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Σουχμπαατάρ παρά το πολικό ψύχος που επικρατούσε (-21 C°), ζητώντας «δικαιοσύνη», δηλαδή να τιμωρηθούν οι διεφθαρμένοι δημόσιοι λειτουργοί και να διαλυθεί το κοινοβούλιο, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο πληθωρισμός στη Μογγολία έφτασε στο 15,2% μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την Κυριακή, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ουλάν Μπατόρ, όπως ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην πόλη αυτή. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν μέχρι την επίσημη κατοικία του προέδρου και του πρωθυπουργού αλλά τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Το κίνημα οργής υποδαυλίζεται από τις αποκαλύψεις μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ότι εκατομμύρια δολάρια, προερχόμενα από την εκμετάλλευση άνθρακα, κλάπηκαν από νομοθέτες οι οποίοι συνδέονται με αυτή τη βιομηχανία. Στα μέσα Νοεμβρίου η αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για κατάχρηση σε βάρος τουλάχιστον 30 αξιωματούχων – μεταξύ αυτών είναι και ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας εταιρείας εξόρυξης άνθρακα Ερντένες Ταβάν Τολγκόι.

Το 86% των εξαγωγών της Μογγολίας προορίζεται σήμερα για την κινεζική αγορά. Οι μισές από αυτές τις εξαγωγές αφορούν τον άνθρακα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v