Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα ζητά «ηρεμία και συζητήσεις» για την ουκρανική κρίση

«Η επίλυση της ουκρανικής κρίσης με πολιτικά μέσα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και προς το συμφέρον όλων των χωρών στην Ευρασία», δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος μετά τη συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ.

Η Κίνα ζητά «ηρεμία και συζητήσεις» για την ουκρανική κρίση

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες για «ηρεμία» στον πόλεμο στην Ουκρανία σε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ένδειξη ότι το Πεκίνο ίσως προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής του με την Ευρώπη.

«Η επίλυση της ουκρανικής κρίσης με πολιτικά μέσα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και προς το συμφέρον όλων των χωρών στην Ευρασία», δήλωσε ο Σι μετά τη συνάντηση την Πέμπτη στο Πεκίνο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Κίνας. Πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση και η επέκταση της κρίσης», ενώ παράλληλα προωθούνται οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Μισέλ είπε στον Σι ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κίνα για «να συμβάλει στον τερματισμό της βίαιης καταστροφής και κατοχής από τη Ρωσία», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Μισέλ. Και οι δύο ηγέτες «τόνισαν ότι οι πυρηνικές απειλές είναι ανεύθυνες και εξαιρετικά επικίνδυνες», πρόσθεσε.

Η Κίνα απέφυγε να ασκήσει κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατηγορώντας για τις ενέργειες της Μόσχας την επέκταση του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Σι τον Σεπτέμβριο ότι κατανοούσε τις «ερωτήσεις και τις ανησυχίες» του Πεκίνου σχετικά με την εισβολή του.

Η συνάντηση μεταξύ του Σι και του Μισέλ ήρθε καθώς η προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» της Κίνας στον κορονοϊό δοκιμάζεται, δεδομένου του κόστους για την οικονομία και της αντίδρασης των πολιτών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v