Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλγερία: Δεκαετής κάθειρξη σε σκιτσογράφο διότι «προσέβαλε τον Πρόεδρο»

Διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γίλας Αϊνούς, που ζει στη Γαλλία και καταδικάστηκκε ερήμην, διότι με τις γελοιογραφίες του προσέβαλε όχι τον Μωάμεθ, αλλά τον... πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλγερίας.

Αλγερία: Δεκαετής κάθειρξη σε σκιτσογράφο διότι «προσέβαλε τον Πρόεδρο»

Ο Αλγερινός σκιτσογράφος Γίλας Αϊνούς, ο οποίος ζει στη Γαλλία, καταδικάστηκε ερήμην από αλγερινό δικαστήριο σε κάθειρξη δέκα ετών για «προσβολή του προέδρου της Δημοκρατίας» μέσα από τις γελοιογραφίες του, όπως ανέφερε η Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση Κρατουμένων (CNLD).

«Είναι επίσημο, το ποινικό δικαστήριο της Μπετζάια καταδίκασε τον σκιτσογράφο Γίλας Αϊνούς σε κάθειρξη 10 ετών για τα σκίτσα του και εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του», ανέφερε ο ίδιος μέσω Twitter.

Σύμφωνα με την CNLD, οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο Αϊνούς ήταν «απολογία τρομοκρατικών ενεργειών, προσβολή του προέδρου της Δημοκρατίας και προσβολή θεσμικού οργάνου».

Ο 34χρονος σκιτσογράφος, πρώην συνεργάτης του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, είναι εγκατεστημένος στη Γαλλία εδώ και πολλά χρόνια. Πρόσκειται στο φιλοδημοκρατικό κίνημα Χιράκ της Αλγερίας και δημοσιεύει τα σκίτσα του στο προσωπικό ιστολόγιό του ή σε διαδικτυακά ενημερωτικά μέσα της αντιπολίτευσης. Είναι γνωστός επειδή «δεν χαρίζεται σε καμία πολιτική εξουσία», συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Αμπντελματζίντ Τεμπούν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v