Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεβάζει στροφές η τουρκική οικονομία: Ετρεξε με 3,9% το τρίτο τρίμηνο

Αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από τη συρρίκνωση που είχε στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας πανδημίας το 2020. Είναι πολύ χαμηλότερη από τις προβλέψεις των οικονομολόγων και από το 7,7% το οποίο είχε ένα τρίμηνο πριν.

Κατεβάζει στροφές η τουρκική οικονομία: Ετρεξε με 3,9% το τρίτο τρίμηνο

Η οικονομία της Τουρκίας τα πήγε χειρότερα από ό,τι προβλεπόταν, καθώς αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από τη συρρίκνωση που είχε στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας πανδημίας το 2020, μια πτώση που πιθανόν να ανησυχήσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,9% ετησίως το τρίτο τρίμηνο, παραμένοντας μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων της Ομάδας των 20, αλλά πολύ κάτω από τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Είναι επίσης μια απότομη επιβράδυνση από το προηγούμενο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,7%.

Ενώ η απώλεια της δυναμικής εξηγεί τον επείγοντα χαρακτήρα πίσω από τη νέα μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, η ανορθόδοξη προσέγγιση τροφοδοτεί επίσης τον πληθωρισμό που πλήττει όλο και περισσότερο την οικονομία. Προσαρμοσμένο στις εργάσιμες ημέρες και τις εποχιακές διακυμάνσεις, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v