Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πτώση για το ρωσικό αργό, στα $51

Η τιμή του αργού πετρελαίου Ουράλ υποχώρησε στα 51,96 δολάρια το βαρέλι, κάτω από το προτεινόμενο πλαφόν στα 65 με 70 δολάρια.

Νέα πτώση για το ρωσικό αργό, στα $51

Το ρωσικό αργό πετρέλαιο κατέγραψε νέα πτώση την Παρασκευή, υποχωρώντας αρκετά κάτω από το επίπεδο στο οποίο σχεδιάζουν να τοποθετήσουν πλαφόν στις ρωσικές εξαγωγές οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η τιμή του αργού πετρελαίου Ουράλ υποχώρησε στα 51,96 δολάρια το βαρέλι στο λιμάνι Πριμόρσκ της Βαλτικής Θάλασσας, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η Argus Media. Ανάλογη πτώση σημείωσε και στο Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, διπλωμάτες της Ε.Ε. συζητούσαν την επιβολή ανώτατου ορίου στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην περιοχή από 65 έως 70 δολάρια το βαρέλι. Οι συνομιλίες ενδέχεται να επαναληφθούν τη Δευτέρα.

Οποιοσδήποτε αγοραστής πληρώνει περισσότερα από το ανώτατο όριο δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκά πλοία ή ευρωπαϊκή ασφάλιση.

Αλλά η πρόκληση είναι ότι ορισμένες χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, πιέζουν για χαμηλότερο ανώτατο όριο από 65 έως 70 δολάρια, προκειμένου να τιμωρήσουν το Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αντίθετα, η Ελλάδα θα προτιμούσε να επιβληθεί υψηλότερο πλαφόν.

Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή spot τόσο μεγαλύτερη πίεση δημιουργεί για χαμηλότερο πλαφόν.

Οι διπλωμάτες πρέπει να επιτύχουν ομοφωνία και ο αριθμός που θα καταλήξουν θα πρέπει στη συνέχεια να υιοθετηθεί από την G7.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v