Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορική πτώση για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία

Πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020 κινούνται καθοδικά, υποχώρησαν κατά 4,2% μηνιαίως τον Οκτώβριο. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι τιμές αυξήθηκαν 34,5%, κατεβάζοντας ταχύτητα από το 45,8% του Σεπτεμβρίου.

Ιστορική πτώση για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία

Κατά 4,2% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, λόγω κυρίως των μειωμένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Είναι η πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020 που κινούνται καθοδικά και η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην Ιστορία του δείκτη τιμών παραγωγού της χώρας.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 34,5%, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, Destatis. Ο πληθωρισμός χονδρικής κατέβασε ωστόσο ταχύτητα από το 45,8% που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο, ενώ ήταν χαμηλότερος από το 41,5% που ανέμεναν αναλυτές του Reuters.

Οι τιμές ενέργειας εκτοξεύθηκαν κατά 85,6% σε ετήσια βάση, αλλά μειώθηκαν 10,4% σε μηνιαία. Εξαιρουμένης της ενέργειας, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 13,7% ετησίως και 0,4% μηνιαίως.

Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών κινήθηκαν ανοδικά κατά 15,9% ετησίως, τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 19%, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά 11,3% και τα κεφαλαιουχικά κατά 7,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v