Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάμερς: Λάθος κίνηση η προσπάθεια να χτυπήσουμε την Κίνα

Κάλεσμα του πρώην αμερικανού υπουργού Οικονομικών να μην προσπαθήσουν οι ΗΠΑ να γκρεμίσουν την οικονομία της Κίνας. Θα ήταν «μια πολύ επικίνδυνη επιλογή».

Σάμερς: Λάθος κίνηση η προσπάθεια να χτυπήσουμε την Κίνα

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς προειδοποίησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας στον ανταγωνισμό με την Κίνα, αντί να επιτεθούν στον αντίπαλό τους.

«Αν αλλάξουμε την εστίασή μας από την οικοδόμηση του εαυτού μας στο γκρέμισμα της Κίνας, νομίζω ότι θα κάνουμε μια πολύ επικίνδυνη και πολύ ατυχή επιλογή», είπε ο Σάμερς στην «Wall Street Week» του Bloomberg Television. Αντίθετα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δική τους καινοτομία, τις υποδομές και την εκπαίδευση.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε σαρωτικούς περιορισμούς στις πωλήσεις ημιαγωγών και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ στην Κίνα - σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή προσέγγισης που έχει αναστατώσει ακόμη και ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο Σάμερς προειδοποίησε επίσης ότι η Ουάσιγκτον γίνεται υπερβολικά επιθετική όσον αφορά την ενίσχυση των δεσμών με την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί μέρος της επικράτειάς του.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ότι αφορά το να δώσουμε στην Κίνα την αίσθηση ότι προσπαθούμε να αλλάξουμε την παραδοσιακή πολιτική της "μίας Κίνας"», δήλωσε ο Σάμερς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο για μια καταστροφική σύγκρουση».

Ο Σάμερς είπε ότι μένει να φανεί εάν θα υπάρξει «εποικοδομητική κίνηση» μετά τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ινδονησία για τη σύνοδο κορυφής των G20. «Αλλά με ενθαρρύνει αυτό που είδα».

«Δεν νομίζω ότι είναι πραγματικά δικό μας θέμα να πούμε στην Κίνα πώς πρέπει να οργανώσει ολόκληρη την κοινωνία της», πρόσθεσε ο Σάμερς. Η σωστή προσέγγιση είναι αντ' αυτού να «υπερασπιστούμε ορισμένα από τα θεμελιώδη συμφέροντά μας στην ασφάλεια και τον θεμιτό οικονομικό ανταγωνισμό, αλλά μέχρι εκεί», είπε.

«Νομίζω ότι τελικά θα επικρατήσουμε σε αυτόν τον ευρύ αγώνα με την Κίνα», εκτίμησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v