Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να κατεβάσει ταχύτητα στις αυξήσεις επιτοκίων εξετάζει η ΕΚΤ

Οι αρχικές συζητήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει δυναμική για ακόμη μία αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Ποιοι είναι οι λόγοι που ευνοείται ένα λιγότερο επιθετικό βήμα. Τι αναμένεται στις 15 Δεκεμβρίου.

Να κατεβάσει ταχύτητα στις αυξήσεις επιτοκίων εξετάζει η ΕΚΤ

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να επιβραδύνουν την αύξηση των επιτοκίων προχωρώντας σε άνοδο μόνο κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αρχικές συζητήσεις υποδηλώνουν έλλειψη δυναμικής για μια ακόμη μία κίνηση 75 μονάδων βάσης προς το παρόν, είπαν οι πηγές, αρνούμενοι να δώσουν τα ονόματά τους επειδή οι συζητήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ιδιωτικές. Εκτός κι αν υπάρξει κι άλλη έκπληξη από το μέτωπο του πληθωρισμού, μπορεί να ευνοηθεί ένα λιγότερο επιθετικό βήμα, είπαν.

Μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν, είναι οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ύφεσης, η πιθανότητα να εξασθενήσουν οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή και η προοπτική ότι μια κίνηση κατά μισή μονάδα στο επιτόκιο καταθέσεων στο 2% θα φτάσει κοντά σε ένα λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο, που δεν τονώνει πλέον την οικονομία. Αναφέρθηκε επίσης η ανάγκη διαπραγμάτευσης για την έναρξη της μείωσης του ισολογισμού.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τέσσερις εβδομάδες απομένουν μέχρι την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ στις 15 Δεκεμβρίου -οι αξιωματούχοι έχουν ακόμη πολύ χρόνο για να αποφασίσουν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v