Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πύραυλος στην Πολωνία καταστρέφει την αξιοπιστία των Ουκρανών

Εκνευρισμός στη Δύση για την επιμονή του Κιέβου ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία ήταν ρωσικός, παρότι τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. «Λένε ανοικτά ψέματα».

Ο πύραυλος στην Πολωνία καταστρέφει την αξιοπιστία των Ουκρανών

Διαφωνία ξέσπασε χθες μεταξύ της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της σχετικά με το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο που εξερράγη στην Πολωνία, με το ΝΑΤΟ, τη Βαρσοβία και τις ΗΠΑ να λένε ότι το όπλο πιθανότατα εκτοξεύτηκε από τις δυνάμεις αεράμυνας του Κιέβου, κατά τη διάρκεια μιας ρωσικής επίθεσης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι το αμφισβήτησε, επιμένοντας ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι ο πύραυλος δεν ήταν ουκρανικός.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» ότι η επίθεση με πυραύλους ήταν «σκόπιμη επίθεση» από τη Μόσχα. Πρόσθεσε ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία δεν είχε «καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του ΝΑΤΟ».

«Η προκαταρκτική μας ανάλυση δείχνει ότι το περιστατικό πιθανότατα προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύτηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων κρουζ», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι λάθος της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για όσα συνέβησαν χθες στην Πολωνία, διότι αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου και του κύματος επιθέσεων από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας χθες».

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να καταρρίψει τους πυραύλους που στοχεύουν πόλεις της χώρας και κρίσιμες υποδομές».

Ο Αντρέι Ντούντα, πρόεδρος της Πολωνίας, είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Πολωνία την Τετάρτη ότι οι ερευνητές πίστευαν ότι «πιθανότατα» ήταν ένας πύραυλος ρωσικής κατασκευής που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970, ο S-300. «Δεν έχουμε στοιχεία ότι εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία».

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε την άποψη της Βαρσοβίας. «Δεν είδαμε τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση του προέδρου Ντούντα ότι αυτή η έκρηξη ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα ενός ουκρανικού πυραύλου αεράμυνας που δυστυχώς προσγειώθηκε στην Πολωνία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Άντριεν Γουάτσον. Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επανέλαβε την εκτίμηση της Γουάτσον και είπε ότι οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στο έδαφος και βοηθούν στην έρευνα. 

Ο Ζελένσκι και ορισμένα δυτικά κράτη κατηγόρησαν αρχικά τη Ρωσία για την εκτόξευση του όπλου, το οποίο εκτοξεύτηκε κατά τη μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση της Μόσχας εδώ και εβδομάδες, και ο ηγέτης της Ουκρανίας διατήρησε αυτή τη στάση την Τετάρτη.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία από την απογευματινή αναφορά σε εμένα προσωπικά -από τον διοικητή της πολεμικής μας αεροπορίας μέχρι τον αρχιστράτηγο- ότι δεν ήταν ο πύραυλός μας ή η πυραυλική μας επίθεση», είπε την Τετάρτη το βράδυ. «Δεν έχει νόημα να μην τους εμπιστεύομαι, περνάω τον πόλεμο μαζί τους».

Ο πρόεδρος επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις του αρχηγού εθνικής ασφάλειας να δοθεί στους Ουκρανούς ερευνητές πρόσβαση στο σημείο της συντριβής. «Εάν, Θεός φυλάξοι, κάποια συντρίμμια [βλημάτων] σκότωσαν αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη», είπε. «Αλλά, συγγνώμη, πρώτα [θέλω] μια έρευνα, πρόσβαση, τα δεδομένα που έχετε -θέλουμε να τα έχουμε».

Απαντώντας στα σχόλια του Ζελένσκι, ένας διπλωμάτης από χώρα του ΝΑΤΟ στο Κίεβο είπε στους Financial Times: «Αυτό γίνεται γελοίο. Οι Ουκρανοί καταστρέφουν την εμπιστοσύνη [μας] σε αυτούς. Κανείς δεν κατηγορεί την Ουκρανία και λένε ανοιχτά ψέματα. Αυτό είναι πιο καταστροφικό από τον πύραυλο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v