Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι μεγιστάνες των ΗΠΑ γυρνούν την πλάτη στον Τραμπ

Ένας ένας οι μεγάλοι δωρητές των Ρεπουμπλικάνων παίρνουν αποστάσεις -καθόλου διακριτικά- από την προσπάθεια του πρώην προέδρου να επανέλθει στον Λευκό Οίκο.

Ποιοι μεγιστάνες των ΗΠΑ γυρνούν την πλάτη στον Τραμπ

Δεν θα στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθειά του να ξαναβρεθεί στην προεδρία των ΗΠΑ ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής Blackstone, μεταδίδει το Reuters, υποστηρίζoντας αντίθετα ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να επιλέξουν ηγέτη από τη «νέα γενιά», φωτογραφίζοντας -εκτιμούν πολλοί-  τον νεαρό κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον Ντε Σάντις, η υποστήριξη στον οποίο αυξάνεται.

Ο Στίβεν Σβάρτσμαν, από τους μεγαλύτερους παράγοντες της Wall Street που πρωτοστάτησαν στην εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ το 2020, δήλωσε ότι δεν θα τον στηρίξει και το 2024, ανέφερε το Axios, επικαλούμενο δήλωση του επικεφαλής του ομίλου private equity.

«Είναι καιρός το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να στραφεί σε μια νέα γενιά ηγετών και σκοπεύω να υποστηρίξω έναν απ' αυτούς στις προκριματικές εκλογές. Η Αμερική τα καταφέρνει καλύτερα όταν οι ηγέτες της έχουν τις ρίζες τους στο σήμερα και στο αύριο, όχι στο σήμερα και στο χθες», είπε σύμφωνα με το Axios.

Ο Σβάρτσμαν, ως κορυφαίος δωρητής, ξόδεψε 35,5 εκατ. δολάρια για να στηρίξει τους Ρεπουμπλικάνους πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης εβδομάδας. 

 

Είναι ο δεύτερος μέγας δωρητής των Ρεπουμπλικάνων που δηλώνει δημοσίως μέσα σε δύο εβδομάδες ότι αποσύρει την υποστήριξή του στον Τραμπ.

Ο Κεν Γκρίφιν, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του hedge fund Citadel και υπέρμαχος των πολιτικών Τραμπ, την περασμένη εβδομάδα πήρε θέση υπέρ του Ντε Σάντις. Όπως είπε στο Bloomberg, ο Τραμπ είναι «τρεις φορές χαμένος».

Ο πρώην πρόεδρος δεν χρειάζεται τα χρήματα των μεγάλων χορηγών. Όμως, οι δημόσιες δηλώσεις των δύο μεγιστάνων έχουν πρόσθετη συμβολική σημασία και παρέχουν «ηθικό πλεονέκτημα» σε νέους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους να προχωρήσουν.

Και δεν είναι οι μόνοι που αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στο τρένο για την επανεκλογή Τραμπ. Ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ιδιοκτήτης του ομίλου Fox, έχει προειδοποιήσει τον πρώην πρόεδρο ότι η αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης δεν θα υποστηρίξει την απόπειρα επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, όσο ενισχύεται το ρεύμα υπέρ του Ντε Σάντις, μετά μάλιστα την κακή απόδοση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές, ιδιαίτερα των υποψηφίων που υποστήριξε ο Τραμπ. Η δεξιά αυτοκρατορία ενημέρωσης του Μέρντοχ φαίνεται πως επιδιώκει πλήρη αποστασιοποίηση από τη χαμένη τιμή του πρώην προέδρου και τη φθίνουσα πολιτική ισχύ του, γράφει ο Guardian.

Ακόμη και η Ιβάνκα Τραμπ, η ίδια η κόρη του πρώην προέδρου και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσε ότι θα βάλει σε δεύτερη μοίρα την πολιτική καριέρα της.

Όταν νωρίτερα ο μπαμπάς της ανακοίνωσε την τρίτη του υποψηφιότητα για πρόεδρος, η ίδια έγραψε στο Instagram:

«Αγαπώ πολύ τον μπαμπά μου. Αυτή τη φορά επιλέγω να δώσω προτεραιότητα στα μικρά μου παιδιά και στην ιδιωτική ζωή που δημιουργούμε ως οικογένεια. Δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με την πολιτική. Πάντα θα αγαπώ και θα υποστηρίζω τον πατέρα μου, και στο μέλλον θα το κάνω εκτός πολιτικής σκηνής. Είμαι ευγνώμων που είχα την τιμή να υπηρετήσω τον αμερικανικό λαό και θα είμαι πάντα περήφανη για πολλά από τα επιτεύγματα της κυβέρνησής μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v