Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατιωτική συνεργασία ΕΕ-Βρετανίας στα σκαριά

Τι προβλέπει το σχέδιο διασυνοριακής κινητικότητας ΕΕ-ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της γρήγορης μετακίνησης και ασφαλούς μεταφοράς των ενόπλων δυνάμεων ως αντίδραση στις κρίσεις. Με το βλέμμα στη Ρωσία.

Στρατιωτική συνεργασία ΕΕ-Βρετανίας στα σκαριά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσκάλεσε τη Βρετανία να μετάσχει σ' ένα σχέδιο στρατιωτικής κινητικότητας (PESCO) που θεωρείται κομβικό για τη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να αντιδρούν στις κρίσεις, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Βρετανία, η οποία εγκατέλειψε την ΕΕ το 2020, είχε ζητήσει η ίδια από τους πρώην εταίρους της να μπορεί να συμμετάσχει σ' αυτή την ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία.

Οι 27 την κάλεσαν επίσημα σήμερα Τρίτη να συμμετάσχει, επιμένοντας στη «σημαντική προστιθέμενη αξία» που δίνει η Βρετανία, διευκρίνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση.

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η στρατιωτική κινητικότητα, υπό την ηγεσία της Ολλανδίας, αποτελεί σημαντική πτυχή της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ. Από τις 30 χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εξάλλου, οι 21 είναι μέλη της ΕΕ.

«Η διασφάλιση της γρήγορης μετακίνησης και της ασφαλούς μεταφοράς των ενόπλων δυνάμεων είναι βασική για τη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να αντιδρούν στις κρίσεις, κυρίως τώρα που παρέχουμε έκτακτη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία», εξήγησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας απέδειξε ακόμη μια φορά ότι η ικανότητα της γρήγορης μετακίνησης δυνάμεων και στρατιωτικού υλικού μέσω της Ευρώπης και πέραν αυτής είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια μας», τόνισε.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία είχαν ενταχθεί το 2021 στην ευρωπαϊκή συνεργασία, η οποία απλοποιεί και τυποποιεί τις εθνικές διαδικασίες για διασυνοριακή στρατιωτική μεταφορά επιτρέποντας συνεπώς την ταχεία μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και μέσων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση οδικώς, σιδηροδρομικώς, ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς.

Η κινητικότητα των στρατευμάτων εντάσσεται στη δέσμευση που έχουν αναλάβει τα μέλη του ΝΑΤΟ να είναι σε θέση το 2030 να αναπτύξουν 30 μηχανοκίνητα τάγματα, 30 μοίρες και 30 πολεμικά πλοία μέσα σε 30 ημέρες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μια στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, που θεωρείται εν δυνάμει εισβολέας.

Τα αρμόδια όργανα της ΕΕ έχει προσεγγίσει επανειλημμένα και η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ενταχθεί στις δραστηριότητες της PESCO, ωστόσο Ελλάδα και Κύπρος αρνούνται τη συμμετοχή της, υποστηρίζοντας ότι δεν υφίσταται συνθήκη ασφαλείας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ - όρος απαραίτητος για τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v