Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Σούνακ αντιμέτωπος με τους «τιμωρούς των ομολόγων»

O Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα συνολικού ύψους τουλάχιστον 50 δισ. λιρών για να γεφυρώσει το δημοσιονομικό χάσμα.

Ο Σούνακ αντιμέτωπος με τους «τιμωρούς των ομολόγων»

Οι επενδυτές ομολόγων αναμένουν ότι  η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ θα ανακοινώσει σημαντική δημοσιονομική σύσφιξη όταν παρουσιάσει την οικονομική στρατηγική της την Πέμπτη και θα είναι έτοιμοι να πουλήσουν βρετανικούς τίτλους αν δεν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις για μείωση των δαπανών.

Η αγορά των βρετανικών κρατικών ομολόγων είναι ήδη πιεσμένη, με την εμπιστοσύνη να έχει κλονιστεί μετά το σοκ του μίνι προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Λιζ Τρας τον Σεπτέμβριο. 

Η νέα κυβέρνηση καλείται να «κόψει» ό,τι μπορεί για να περιορίσει τον δανεισμό τα επόμενα χρόνια και να μην επιτρέψει την εκτίναξη του χρέους σε επίπεδα που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την όρεξη των επενδυτών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα συνολικού ύψους τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων λιρών (59 δισεκατομμύρια δολάρια) για να γεφυρώσει το δημοσιονομικό χάσμα.

Το εγχείρημα της δημοσιονομικής προσαρμογής καθίσταται δυσκολότερο από τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας.

Μια μακρά ύφεση είναι πλέον πιθανό να έχει ήδη ξεκινήσει, όπως σηματοδοτούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή, και η μέτρηση του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη αναμένεται να δείξει άλμα του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 10,7%.

Οι επιλογές του Χαντ και του Σούνακ θα καθορίσουν σε ποιο βαθμό θα ανακτήσει η Βρετανία την εμπιστοσύνη των αγορών ή θα δούμε μια επιστροφή των «τιμωρών των ομολόγων», τονίζει το Bloomberg.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v