Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Υπνοβατούμε προς νέο Ψυχρό Πόλεμο

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε για τις αρνητικές επιπτώσεις της αντιπαλότητας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στην παγκόσμια οικονομία.

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Υπνοβατούμε προς νέο Ψυχρό Πόλεμο

H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών ενέχει κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, ενώ περιέγραψε τους δασμούς που επιβλήθηκαν στις κινεζικές εισαγωγές υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως αντιπαραγωγικούς.

«Μπορεί να υπνοβατούμε προς έναν κόσμο που είναι πιο φτωχός και λιγότερο ασφαλής ως αποτέλεσμα» δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην Washington Post σε συνέντευξή που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

«Έζησα τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο στην άλλη πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος. Και, ναι, κάνει πολύ κρύο εκεί έξω» τόνισε στη συνέντευξη η Γκεοργκίεβα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλγαρία. «Και το να πάμε σε έναν δεύτερο ψυχρό πόλεμο για μια άλλη γενιά είναι... πολύ ανεύθυνο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη επιλύσει το ζήτημα των δασμών στα κινεζικά προϊόντα που επιβλήθηκαν από τον προκάτοχό του, οι οποίοι κόστισαν δισεκατομμύρια δολάρια στους εισαγωγείς των ΗΠΑ.

«Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε προσεκτικά τις ενέργειες και το τι μπορεί να προκαλέσουν ως αντίποινα, γιατί μόλις αφήσετε το τζίνι να βγει από το μπουκάλι, είναι δύσκολο να το ξαναβάλετε» είπε η Γκεοργκίεβα για τους δασμούς της εποχής Τραμπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v