Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεπτομερές περίγραμμα για τις τιμές αερίου θα δώσουν οι Βρυξέλλες

Υπόσχεση για περιγραφή μέτρων για τον καθορισμό ορίου στις τιμές. Επιστολή φον ντερ Λάιεν και Τσέχου πρωθυπουργού στα κράτη-μέλη.

Λεπτομερές περίγραμμα για τις τιμές αερίου θα δώσουν οι Βρυξέλλες

Οι κορυφαίοι ηγέτες της ΕΕ υποσχέθηκαν να περιγράψουν μέτρα για τον καθορισμό ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου καθώς αυξάνεται η πίεση στις Βρυξέλλες για να δράσουν πιο γρήγορα για να διασφαλίσουν ότι η ενεργειακή κρίση δεν θα διαρκέσει την επόμενη χρονιά.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ένα «λεπτομερές περίγραμμα» θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, ανέφεραν σε επιστολή την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η δέσμευση, που απευθύνεται στους εκπροσώπους των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, έρχεται λίγες ώρες αφότου η Επιτροπή έδωσε την πρόβλεψή ης για την οικονομία της ευρωζώνης, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στην τακτική πρόβλεψή της, η Επιτροπή προειδοποίησε ότι η παραγωγή της ΕΕ θα συρρικνωθεί κατά το τρέχον τρίμηνο και τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, με τη Γερμανία να είναι μία από τις πιο σκληρά πληγείσες οικονομίες.

Η ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 0,3% κατά τη διάρκεια του 2023, σύμφωνα με την Επιτροπή, πολύ χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της για επέκταση 1,5%.

Οι πρωτεύουσες της ΕΕ ασκούν σωρεία πιέσεων στην Επιτροπή να επιταχύνει τις εργασίες για μέτρα έτσι ώστε να σταματήσει η επιστροφή στις υψηλές τιμές ενέργειας του καλοκαιριού. Ο ήπιος καιρός τις τελευταίες εβδομάδες στάθηκε υπέρ της Ευρώπης διατηρώντας χαμηλές τις τιμές ζήτησης φυσικού αερίου.

Ωστόσο, σε μια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ την Παρασκευή, πολλά κράτη-μέλη δήλωσαν ότι την ανυπομονησια του για τις προσπάθειες της Επιτροπής, σύμφωνα με άτομα που ήταν στην αίθουσα.

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία υπήρξαν από τις πιο δυναμικές φωνές στο αίτημα για πλφόν στο φυσικό αέριο, το οποό υποστηρίζει και η Γαλλία. Οι τρεις χώρες έχουν απειλήσει να μπλοκάρουν άλλα έκτακτα μέτρα εάν δεν παρουσιαστεί πρόταση για ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου πριν από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας.

Η Γερμανία και η Ολλανδία, ωστόσο, είναι επιφυλακτικές και θα συμφωνήσουν σε ένα μέτρο μόνο εάν αυτό δεν οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης ή στο να στείλουν οι έμποροι φυσικό αέριο αλλού.

Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ από μια χώρα που υποστηρίζει το πλαφόν είπε ότι η επιστολή εξακολουθεί «να μην είναι πλήρως ικανοποιητική» επειδή υπόσχεται μόνο το περίγραμμα μιας πρότασης.

«Ζητήσαμε μια πρόταση», είπαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v