Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα πρόθυρα ύφεσης η Βρετανία, κατηφόρισε το ΑΕΠ το Q3

Η πτώση κατά 0,2% του ΑΕΠ δεν αντιπροσωπεύει ακόμη τεχνική ύφεση, αφού η συρρίκνωση 0,1% του δεύτερου τριμήνου αναθεωρήθηκε σε άνοδο 0,2%. Ιστορική κρίση κόστους ζωής, πιέζονται τα πραγματικά εισοδήματα.

Στα πρόθυρα ύφεσης η Βρετανία, κατηφόρισε το ΑΕΠ το Q3

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, σηματοδοτώντας αυτό που θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας μακράς ύφεσης.

Οπως σημειώνει το CNBC, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει συρρίκνωση 0,5%, σύμφωνα με τη Refinitiv. Η πτώση του ΑΕΠ δεν αντιπροσωπεύει ακόμη τεχνική ύφεση - που χαρακτηρίζεται από δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης - αφού η μείωση κατά 0,1% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο αναθεωρήθηκε σε άνοδο 0,2%.

 

Η Τράπεζα της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε τη μεγαλύτερη ύφεση της χώρας από τότε που άρχισαν να διατηρούνται αρχεία, υποδηλώνοντας ότι η ύφεση που ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο πιθανότατα θα διαρκέσει βαθιά μέχρι το 2024 και θα οδηγήσει την ανεργία στο 6,5% τα επόμενα δύο χρόνια.

Η χώρα αντιμετωπίζει μια ιστορική κρίση κόστους ζωής, που τροφοδοτείται από τη συμπίεση των πραγματικών εισοδημάτων λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας και αγαθών. Η κεντρική τράπεζα προχώρησε πρόσφατα στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1989, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να δαμάσουν τον διψήφιο πληθωρισμό.

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά υποχώρησε κατά 1,5% το τρίτο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v