Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανοί ζητούν να κατέβει ρωσική όπερα από τη Σκάλα του Μιλάνου!

Η τέχνη, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός υποτίθεται φέρουν φιλειρηνικά αισθήματα. Όχι, όμως, όταν τα πάθη είναι οξυμμένα. Στα ψιλά και η λεπτομέρεια ότι το έργο «Μπορίς Γκοντούνοφ» των Μουσόργκσκι-Πούσκιν είχε απαγορευτεί από τον τσάρο...

Ουκρανοί ζητούν να κατέβει ρωσική όπερα από τη Σκάλα του Μιλάνου!

Ένας Ουκρανός διπλωμάτης έστειλε επιστολή στον επικεφαλής της Σκάλας του Μιλάνου και στις τοπικές αρχές για να διαμαρτυρηθεί για τα σχέδια να ανέβει η ρωσική όπερα «Μπορίς Γκοντούνοφ» τον επόμενο μήνα στον «παγκόσμιο ναό» του λυρικού θεάτρου.

Ο Αντρίι Καρτίς, επικεφαλής του ουκρανικού προξενείου στο Μιλάνο, δήλωσε ότι τέτοιες παραστάσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη «δυνητικών στοιχείων προπαγάνδας», μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Το έργο «Μπορίς Γκοντούνοφ» συνέθεσε ο Μοντέστ Μουσόργκσκι τον 19ο αιώνα, διασκευάζοντας το ομώνυμο έργο του εθνικού ποιητή της Ρωσίας Αλεξάντρ Πούσκιν. Ρώσοι καλλιτέχνες, -ο βαρύτονος Ιλντάρ Αμπντραζάκοφ και η σοπράνο Άννα Ντενίσοβα, έχουν τους βασικούς ρόλους στην παραγωγή, με την οποία εγκαινιάζεται η νέα σεζόν στη Σκάλα του Μιλάνου στις αρχές Δεκεμβρίου. Η εν λόγω παράσταση συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες του πολιτιστικού ημερολογίου της Ιταλίας.

Ο Καρτίς κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «χρησιμοποιεί τον πολιτισμό για να δώσει βαρύτητα στους ισχυρισμούς της για μεγαλείο και δύναμη» μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Αρκετές ενώσεις που εκπροσωπούν Ουκρανούς που ζουν στην Ιταλία έχουν επίσης διαμαρτυρηθεί για την επιλογή του κλασικού έργου του Μουσόργκσκι αυτή τη περίοδο. Έχουν ζητήσει να ανέβει μια διαφορετική όπερα και να μην ανέβουν ρωσικά έργα μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Ντομινίκ Μέγιερ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, τόνισε ότι όταν παρουσίασε το πρόγραμμα τον Ιούνιο δεν είχε κανένα σχέδιο για πολιτιστικό μποϊκοτάζ της Ρωσίας.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Σκάλα του Μιλάνου. Πηγή με γνώση του θέματος είπε ότι είναι πολύ αργά για να αλλάξουν τα σχέδια για τη βραδιά των εγκαινίων, καθώς τα σκηνικά έχουν ήδη τοποθετηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v