Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε εξέλιξη η μάχη για τον έλεγχο του Κογκρέσου

Έκλεισαν τα περισσότερα εκλογικά τμήματα στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός και η άμβλωση. Οι πολιτείες που θα κρίνουν τη μάχη για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τι δείχνουν οι πρώτες στατιστικές προβολές. Επανεξελέγη ο ΝτεΣάντις στη Φλόριντα.

Σε εξέλιξη η μάχη για τον έλεγχο του Κογκρέσου

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει ως τώρα στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ που θα κρίνουν αν οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι κάλπες έχουν ήδη κλείσει στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν πως οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ αμφίρροπη είναι η μάχη για τη Γερουσία. 

Επανεξελέγη ο ΝτεΣάντις στη Φλόριντα

Ο Ρεπουμπλικάνος, Ρον Ντε Σάντις, ανερχόμενο αστέρι του κόμματος και πιθανός διεκδικητής του χρίσματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024, επανεξελέγη κυβερνήτης της Φλόριντα. Τη θέση του στη Γερουσία κράτησε και ο Μαρκ Ρούμπιο, ο οποίος κέρδισε τον Δημοκρατικό αντίπαλό του στη Φλόριντα, Βαλ Ντέμινγκς.

Στην κρίσιμη πολιτεία της Τζόρτζια, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Ράφαελ Γούορνοκ βρίσκεται οριακά πίσω από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του για την είσοδο στη Γερουσία με καταμετρημένο πάνω από το 66% των ψήφων.

Στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν με καταμετρημένο το 33% των ψήφων συγκεντρώνει 52% έναντι 46% του Ρεπουμπλικάνου Μεχμούτ Οζ. Με βάση πολλές αναλύσεις η Πενσυλβάνια μπορεί να κρίνει την πλειοψηφία στη Γερουσία. Ο Μπαράκ Ομπάμα, το «βαρύ πυροβολικό» των Δημοκρατικών, βρέθηκε σε αυτή την «μπλε πολιτεία» το Σαββατοκύριακο για να στηρίξει ανοιχτά τον Φέτερμαν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πρώτες από τις στατιστικές προβολές του ινστιτούτου Edison Research και του τηλεοπτικού δικτύου Fox News για τα αποτελέσματα σε κάποιες από τις 35 μάχες:

*Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τιμ Σκοτ κερδίζει την Δημοκρατική διεκδικήτρια της έδρας Κριστλ Μάθιους στη Νότια Καρολίνα (Edison).

* Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τόμας Μακντέρμοτ στην Ιντιάνα (Edison).

* Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Ραντ Πολ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τσαρλς Μπούκερ στο Κεντάκι (Fox News, Edison).

*Ο Δημοκρατικός Πίτερ Γουέλτς κερδίζει τον Ρεπουμπλικάνο Τζέραλντ Μαλόι στο Βερμόντ (Fox News). Θα καταλάβει την έδρα του Δημοκρατικού Πάτρικ Λίχι, ο οποίος αποσύρεται στα 82 του χρόνια.

Ο πρώτος αντιπρόσωπος της γενιάς Ζ στο Κογκρέσο

Ο Μάξγουελ Φροστ, Δημοκρατικός ηλικίας 25 ετών, έγινε χθες Τρίτη το πρώτο μέλος της «γενιάς Ζ» που θα καταλάβει έδρα στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς κέρδισε στη Φλόριντα έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Υποψήφιος σε περιφέρεια της Φλόριντας η οποία σε γενικές γραμμές υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς, εκτιμάται πως κέρδισε την έδρα από τα δίκτυα CBS και CNN.

«Νικήσαμε», έγραψε με όλα τα γράμματα κεφαλαία και τέσσερα θαυμαστικά ο νέος βουλευτής. «Γράφτηκε ιστορία για τους πολίτες της Φλόριντας, για τη γενιά Ζ και για όλους όσοι πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο νεαρός Αφροαμερικανός, μεγαλωμένος από μητέρα που τον υιοθέτησε, κουβανικής καταγωγής, μάλλον θα ξεχωρίζει τα επόμενα χρόνια ανάμεσα στους δεκάδες λευκούς με γκρίζα μαλλιά, που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος των μελών του αμερικανικού κοινοβουλίου: στην κάτω Βουλή, ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 58 έτη.

«Χρειαζόμαστε αυτή την αντιπροσώπευση στο Κογκρέσο», πολιτικούς που «μοιάζουν» με τους νέους της χώρας «και ξέρουν τι περνούν», δήλωνε τον Οκτώβριο ο κ. Φροστ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέλος της «γενιάς Ζ», με άλλα λόγια των σημερινών εφήβων και νέων, ανήκει επίσης στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών. Προβάλλει μηνύματα όπως η ανάγκη να δοθεί αγώνας για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή, ενώ τονίζει ακόμη πως πρέπει να καταπολεμηθεί η βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

 

Πληθωρισμός και άμβλωση τα κρίσιμα ζητήματα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, το 47% των Αμερικανών δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο από τον Τζο Μπάιντεν, ενώ το 61% θεωρεί πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ασχοληθεί όσο πρέπει με τα σημαντικά προβλήματα της χώρας.

Ωστόσο, ακόμα χειρότερη είναι η άποψη των Αμερικανών για τον προκάτοχο του Μπάιντεν, καθώς το 60% έχει αρνητική άποψη για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων θεωρούν ότι ο πληθωρισμός αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα, ενώ για το 44% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών το σημαντικότερο ζήτημα είναι αυτό της άμβλωσης.

Eνδεικτικό του κλίματος πόλωσης που επικρατεί στις ΗΠΑ, είναι ότι πάνω από το 60% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι η δημοκρατία στις ΗΠΑ απειλείται.

Αμφίρροπη μάχη

Το Δημοκρατικό κόμμα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία την τελευταία διετία. Αυτό έχει βοηθήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να περάσει τους νόμους που επιθυμούσε. Αλλά οι Δημοκρατικοί υπερτερούν με μικρή διαφορά, κάτι που προμηνύει σκληρή μάχη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί πιθανόν θα κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά οι Δημοκρατικοί τη Γερουσία.

Oι περισσότερες από τις 435 έδρες της Βουλής αναμένεται ότι θα κερδηθούν άνετα από ένα από τα δύο κόμματα και μόλις 30 θεωρούνται αμφίρροπες. Περιαστικές περιοχές σε πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια, η Καλιφόρνια, το Οχάιο και η Βόρεια Καρολίνα θα καθορίσουν το αποτέλεσμα.

Για να ελέγξει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ένα κόμμα πρέπει να κατέχει τουλάχιστον 218 από τις 435 έδρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται να «χτυπούν» 216 έδρες, ενώ οι Δημοκρατικοί είναι φαβορί για 199. Είκοσι έδρες παίζονται.

Στη Γερουσία φαίνονται αμφίρροπες 4 από τις 35 έδρες. Οι καθοριστικής σημασίας αναμετρήσεις εδώ αφορούν τη Νεβάδα, την Αριζόνα, την Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια.

Με τόσα αμφίρροπα μέτωπα, δεν αποκλείεται να πάρει μέρες ώσπου να διαμορφωθούν τα τελικά αποτελέσματα.

Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται τουλάχιστον 50 έδρες για να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας (όσες έχουν και τώρα, καθώς μετρά διπλή η ψήφος της προέδρου Νάνσι Πελόζι), ενώ οι Ρεπουμπλικανοί 51 για να πάρουν το πάνω χέρι. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις του CNN, από τις 35 έδρες που θα ανανεωθούν φέτος, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι φαβορί για τις 20, ενώ οι Δημοκρατικοί για 12. Οι υπόλοιπες θα κριθούν στο νήμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v