Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eνστάσεις ΕΚΤ για τον έκτακτο φόρο της Ισπανίας στα τραπεζικά κέρδη

Η επιβολή έκτακτου φόρου στα τραπεζικά κέρδη θα μπορούσε να βλάψει την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Eνστάσεις ΕΚΤ για τον έκτακτο φόρο της Ισπανίας στα τραπεζικά κέρδη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άσκησε κριτική στον έκτακτο φόρο στα κέρδη των ισπανικών τραπεζών που έχει προτείνει η κυβέρνηση της χώρας, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να βλάψει την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, να διαταράξει τη νομισματική πολιτική και να αποδειχθεί δύσκολο να εφαρμοστεί.

Η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει μια αξιολόγηση για τις επιπτώσεις του φόρου και να διευκρινίσει αρκετούς τομείς που είναι ασαφείς, ανέφερε σύμφωνα με τους Financial Times η ΕΚΤ σε μια μη δεσμευτική νομική γνωμοδότηση.

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ θέλει να χρησιμοποιήσει το προσωρινό μέτρο για να συγκεντρώσει συνολικά 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ανακοινώσει την επιβολή επιπλέον φόρων στις τράπεζες φέτος για να καλύψουν το κόστος της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Η Ουγγαρία σχεδιάζει να επιβάλει επιπλέον φόρο 10% στα εγχώρια έσοδα των τραπεζών φέτος και 8% το επόμενο έτος, ενώ η Τσεχία σχεδιάζει φόρο 60% σε τυχόν «υπερκέρδη» από τις τράπεζες, που ορίζονται ως περισσότερο από το ένα πέμπτο πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας τετραετίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v