Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα με... αστρονομικές ταχύτητες

Βασικός φταίχτης το μπουγιουρντί της ενέργειας, εξαφανίζει την ώθηση που έδωσε πέρυσι στις εξαγωγές η κατάρρευση της λίρας. Αυξήθηκαν 107% οι εισαγωγές από τη «φίλη Ρωσία».

Τουρκία: Διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα με... αστρονομικές ταχύτητες

Το έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας διευρύνθηκε για 12ο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, εξαιτίας της αύξησης στους λογαριασμούς ενέργειας, γράφει το Bloomberg.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 31,9% σε σχέση με πέρυσι, στα 29,3 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας το χάσμα των εμπορικών συναλλαγών κατά 430%, σε 8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου την Τετάρτη.

Οι τουρκικές εξαγωγές αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά ένα πενιχρό 2,8% την ίδια περίοδο, στα 21,3 δισ. δολάρια. Η ανισορροπία στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας δείχνει ότι χάνεται η ώθηση στις εξαγωγές από την κατάρρευση του νομίσματος πέρυσι, ενώ ο πληθωρισμός ρίχνει πια τα πλοκάμια του στους παραγωγούς.

Την ίδια στιγμή, το παγκόσμιο ράλι στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επιταχύνει τις εισαγωγές παρά την ορατή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αν και τα προκαταρκτικά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν ανάλυση όλου του εμπορίου, δείχνουν ότι οι εισαγωγές από τη Ρωσία -σημαντική πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για την Τουρκία- αυξήθηκαν 107% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας τα 5 δισ. δολάρια, περισσότερα σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v