Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές στη Δανία: Νικητές οι Σοσιαλδημοκράτες αλλά... έχασαν

Απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον κεντροαριστερό συνασπισμό δείχνουν τα exit poll. Σε ρόλο ρυθμιστή αναδεικνύεται το νέο κεντρώο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, που αποσπά 9,3% και καλείται να διαλέξει στρατόπεδο.

Εκλογές στη Δανία: Νικητές οι Σοσιαλδημοκράτες αλλά... έχασαν

Τα κεντροαριστερά κόμματα της Δανίας υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντρικσεν φαίνεται πως χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους, αποσπώντας 85 από τις συνολικά 179 έδρες, σύμφωνα με exit poll του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα DR μετά τις γενικές εκλογές της Τρίτης.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα φέρεται να κερδίζει 23,1% των ψήφων, αλλά χάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ούτε η κυβερνώσα αριστερά ούτε η δεξιά αντιπολίτευση έδειχναν ότι μπορούν να κερδίσουν την πλειοψηφία, γράφει το Reuters, δίνοντας πιθανότατα στο νέο κεντρώο κόμμα του πρώην πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν τον ρυθμιστικό ρόλο να αποφασίσει ποια από τις πλευρές θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Το κόμμα του, με ποσοστό 9,3%, καταλαμβάνει 17 έδρες.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός προβλέπεται να κερδίσει 73 έδρες.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες να ανοίξει τον δρόμο για μια κυβέρνηση πέρα από το παραδοσιακό δίπολο αριστερά-δεξιά, αλλάζοντας το πολιτικό σκηνικό στη σκανδιναβική χώρα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v