Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν σε Πούτιν: Η Τουρκία θα βρει λύση για τις εξαγωγές σιτηρών

Η Άγκυρα συνεργάζεται με όλες τις πλευρές ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αφορούν τη συμφωνία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Η Ρωσία θα στείλει δωρεάν σιτηρά και λιπάσματα στην Αφρική, απάντησε ο Πούτιν.

Ερντογάν σε Πούτιν: Η Τουρκία θα βρει λύση για τις εξαγωγές σιτηρών

Τη βεβαιότητά του ότι μπορεί να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία, ώστε να βρεθεί λύση σχετικά με τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, μεταδίδει το Reuters, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες με όλες τις πλευρές, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών, για την επίτευξη της οποίας μεσολάβησαν η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι η συνέχιση της ρωσικής συμμετοχής στη συμφωνία θα εξεταστεί αφού ολοκληρωθεί η λεπτομερής έρευνα σχετικά με τις επιθέσεις που δέχτηκε ο ρωσικός στόλος στη Σεβαστούπολη, μεταδίδει το Interfax. Επίσης, προϋπόθεση απαιτεί, τόνισε, η λήψη πραγματικών εγγυήσεων από το Κίεβο για την αυστηρή τήρηση των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης, ιδίως για τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει δωρεάν την Αφρική με σιτηρά και λιπάσματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria. H εταιρεία λιπασμάτων Uralchem θα στείλει 240.000 τόνους προϊόντων που έχουν αποκλειστεί στις ευρωπαϊκές αποθήκες, με πρώτο σταθμό της ανθρωπιστικής αποστολής της το Μαλάουι, μεταδίδει το Tass.

Το Κρεμλίνο ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν υπενθύμισε στον Ερντογάν «την αποτυχία εκπλήρωσης του δεύτερου μέρους των συμφωνιών - να ξεμπλοκάρει η εξαγωγή ρωσικών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων προς τις παγκόσμιες αγορές».

Ενώ αυτά τα αγαθά δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις, οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα εξαγωγικά λιμάνια της Βαλτικής και σε έναν αγωγό που μεταφέρει αμμωνία στο ουκρανικό λιμάνι Γιούζνι (ή Πιβντένι) στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία δήλωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που επέτρεψε από το καλοκαίρι την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, που είχαν διακοπεί εξαιτίας του πολέμου. Δικαιολόγησε την απόφασή της υποστηρίζοντας ότι δέχτηκε επίθεση με drone στον στόλο της στην Κριμαία, για την οποία κατηγόρησε την Ουκρανία. Το Κίεβο ωστόσο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και αρνείται ότι χρησιμοποιεί τον διάδρομο ασφαλείας του προγράμματος σιτηρών για στρατιωτικούς σκοπούς.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v