Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΞ Κίνας: Οι ΗΠΑ έχουν ιδεολογικές προκαταλήψεις εναντίον μας

Ο Ουάνγκ Γι καλεί την Ουάσινγκτον να αφήσει στην άκρη την ιδεολογική τύφλωση κατά της Κίνας: «η διεθνής κοινότητα προσδοκά σταθερές σχέσεις ανάμεσά μας». Καταλογίζει πρακτικές καταπάτησης του ελεύθερου εμπορίου, σε συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

ΥΠΕΞ Κίνας: Οι ΗΠΑ έχουν ιδεολογικές προκαταλήψεις εναντίον μας

Η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να τυφλώνεται από ιδεολογικές προκαταλήψεις όταν αντιμετωπίζει την Κίνα, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο ανώτερος διπλωμάτης της Κίνας προέβη στο σχόλιο αυτό στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες και μελλοντικές σινο-αμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με το Xinhua.

Ο Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι η επαναφορά των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ στην πορεία της σταθερής ανάπτυξης όχι μόνο εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών, αλλά ανταποκρίνεται και στις κοινές προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να περιορίζουν και να καταπιέζουν την Κίνα, καθώς και να απέχουν από τη δημιουργία νέων εμποδίων στις διμερείς σχέσεις, τόνισε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ να μην αφήνουν τις ιδεολογικές προκαταλήψεις να τις τυφλώνουν.

Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν νέους κανονισμούς ελέγχου των εξαγωγών κατά της Κίνας και περιόρισαν τις επενδύσεις τους στη χώρα, παραβιάζοντας σοβαρά τους κανόνες ελεύθερου εμπορίου και υπονομεύοντας έντονα τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας, και συνεπώς θα πρέπει να διορθώσουν αυτές τις πρακτικές, δήλωσε ο Γι.

Ο κόσμος προσβλέπει στη συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας, δήλωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να διατηρήσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία με την Κίνα στο επόμενο στάδιο των σινο-αμερικανικών σχέσεων και να διερευνήσουν τη βάση των διμερών τους σχέσεων.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις επίσης για την κρίση στην Ουκρανία. Ο Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση, να λαμβάνουν ήρεμες αποφάσεις και να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της κρίσης σε σημεία εκτός ελέγχου. Η πόρτα των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να κλείσει όσο υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας και θα πρέπει να γίνουν 100% προσπάθειες για την ειρήνη αν υπάρχει πιθανότητα 1% να επιτύχουν, δήλωσε ο Ουάνγκ Γι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v