Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάρ: «Υποκριτικές» οι προτάσεις ΕΕ για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Κριτική στην «ΕΕ της ανταγωνιστικότητας» από τον υπ. Ενέργειας του εμιράτου και CEO της Qatar Energy, του μεγαλύτερου παραγωγού αερίου. «Ο περιορισμός της τιμής ίσως στερήσει αέριο από την Ευρώπη».

Κατάρ: «Υποκριτικές» οι προτάσεις ΕΕ για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Οι ευρωπαϊκές προτάσεις να τεθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είναι «υποκριτικές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Σάαντ Αλ Κάαμπι σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ αυτό τον χειμώνα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το ασταθές κόστος των καυσίμων.

Αλλά η παρέμβαση στις αγορές έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες ανταγωνισμού που εφάρμοζε προηγουμένως η Ευρώπη στους παραγωγούς, δήλωσε ο Κάαμπι, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, της Qatar Energy. «Η ελεύθερη αγορά είναι πάντα η καλύτερη λύση», είπε.

Ο περιορισμός της τιμής του φυσικού αερίου μειώνει επίσης τα κίνητρα για επενδύσεις στην παραγωγή φυσικού αερίου και θα μπορούσε να στερήσει από ορισμένους αγοραστές τον εφοδιασμό. Αντίπαλοι εισαγωγείς μπορεί να προσελκύσουν φορτία που διαφορετικά θα πήγαιναν στην Ευρώπη, προσφέροντας μόλις ένα σεντ παραπάνω, είπε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκλεισε την σχεδόν τετραετή έρευνά της σχετικά με τις συμφωνίες του Κατάρ για προμήθεια LNG σε ευρωπαϊκές εταιρείες τον Μάρτιο. Η έρευνα ξεκίνησε ως απάντηση στις ανησυχίες ότι οι συμφωνίες περιόρισαν τη δυνατότητα των εισαγωγέων αερίου της ΕΕ να πωλούν το LNG σε εναλλακτικούς προορισμούς εντός της εσωτερικής αγοράς.

Οι δυσκολίες της Ευρώπης θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι το 2025 εάν οι χειμώνες είναι βαρείς και οι ροές των ρωσικών αγωγών δεν επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα, είπε. Η Qatar Energy εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τις γερμανικές εταιρείες RWE και Uniper για προμήθειες LNG, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες και με Ασιάτες αγοραστές, πρόσθεσε.

Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών να εξασφαλίσουν φέτος περισσότερους όγκους από το Κατάρ ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς, καθώς η παραγωγή του εμιράτου βρίσκεται εδώ και χρόνια στο μέγιστο επίπεδο. Σχεδιάζει ωστόσο να επεκτείνει την παραγωγική ικανότητά του κατά περισσότερο από 60%, σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, μέσω της ανάπτυξης του North Field East που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2026, και του North Field South το 2027 .

Το Κατάρ είχε δεσμευτεί να μην εκτρέψει τα φορτία του από την Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρόλο που συμβατικά επιτρέπεται να τα επαναδρομολογεί. Παραμένει στην ίδια άποψη, ωστόσο «τίποτα δεν είναι μόνιμο και έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι μας αρέσει τους όγκους του αερίου μας», είπε ο Κάαμπι. «Ήταν μια υπόσχεση που δώσαμε για ορισμένο χρόνο. Όταν είναι κατάλληλο για μας να τα εκτρέψουμε, θα το κάνουμε», είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v