Μήνυμα ΕΕ στον Ελον Μασκ: Το πουλί (Twitter) θα πετάξει βάσει κανόνων

Ευρωπαϊκός νόμος που τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνευ προηγουμένου εξουσίες στην αστυνόμευση τεχνολογικών πλατφορμών. Μπορεί να επιβάλει πρόστιμα έως 6% του παγκόσμιου τζίρου.

Μήνυμα ΕΕ στον Ελον Μασκ: Το πουλί (Twitter) θα πετάξει βάσει κανόνων

Τα σχέδια του Έλον Μασκ για το Twitter ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο εμπόδιο: την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κανονισμοί της ηπείρου υπήρξαν πονοκέφαλος για τη Silicon Valley εδώ και χρόνια και ο Μασκ μπορεί σύντομα να νιώσει τον πόνο, εξηγεί το Bloomberg.

Λίγες ώρες αφότου ο Έλον Μασκ ανάρτησε στο Twitter ότι «ελευθέρωσε» το πουλί, αναφερόμενος στο λογότυπο του Twitter, ο Επίτροπος Εσωτερικών Αγορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε ότι στην Ευρώπη «το πουλί θα πετάξει» σύμφωνα με τους κανόνες μετριοπάθειας περιεχομένου της ΕΕ.

Ο σχετικός νόμος που τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα  δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνευ προηγουμένου εξουσίες στην αστυνόμευση τεχνολογικών πλατφορμών απαιτώντας από αυτές να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο, από τρομοκρατική προπαγάνδα έως διαφημίσεις για μη ασφαλή παιχνίδια.

Ο Μπρετόν είχε ήδη προειδοποιήσει τον Μασκ την άνοιξη ότι η προσέγγισή του για την ελευθερία του λόγου θα έπρεπε να ακολουθήσει τη νομοθεσία. «Δεν με νοιάζει τι κάνει εκτός Ευρώπης», είπε ο Breton στην τηλεόραση του Bloomberg τον Απρίλιο. «Θέλεις να μπεις στην Ευρώπη; Αυτοί είναι οι κανόνες μας».

Ο κύριος στόχος της νομοθεσίας είναι να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες τα καταφέρνουν καλύτερα στον εντοπισμό και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου, αλλά αυτό που θεωρείται παράνομο μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Το Twitter του Μασκ, όπως όλες οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να είναι επιμελές στην κατάργηση του παράνομου περιεχομένου ανεξάρτητα από τη χώρα από την οποία δημοσιεύτηκε, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου ετήσιου τζίρου του. Εάν το Twitter παραβεί επανειλημμένα τους κανόνες, μπορεί να της απαγορευτεί συνολικά η λειτουργία εντός της ΕΕ.

Η εποπτεία περιεχομένου ήταν πάντα δύσκολη για τις εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες βασίζονται σε έναν συνδυασμό αλγορίθμων και ανθρώπινης παρακολούθησης για την κατάργηση περιεχομένου. Επί του παρόντος, το Twitter έχει περίπου 1.500 άτομα που κάνουν εποπτεία περιεχομένου σε σύγκριση με 15.000 που υπολογίζονται στο Meta και 10.000 για τα προϊόντα της Google, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Οι ειδικοί λένε ότι αυτοί οι αριθμοί δεν επαρκούν για την ορθή παρακολούθηση του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v