Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μακελειό» στις μετοχές των αμερικανικών Big Tech

Τα αδύναμα κέρδη και οι δυσοίωνες προβλέψεις για το τελευταίο τρίμηνο κλόνισαν την πίστη των επενδυτών ότι θα μπορέσουν να περάσουν σχετικά ανώδυνα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

«Μακελειό» στις μετοχές των αμερικανικών Big Tech

Σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια χάθηκε από την αξία των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα πριν υπάρξει μια μικρή ανάκαμψη στις τιμές.

Οι απώλειες επιταχύνθηκαν αργά την Πέμπτη, όμως, αφού η Amazon συγκλόνισε τη Wall Street με μια αδύναμη πρόβλεψη εσόδων για το πολύ σημαντικό τέταρτο τρίμηνο του έτους, όταν οι αγορές ενόψει Χριστουγέννων συνήθως αυξάνουν τα έσοδά της. Η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου ανέφερε ότι τα έσοδα αυτή την περίοδο είναι πιθανό να είναι έως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερα από τα 155 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Η είδηση συμπληρώνει μια απροσδόκητα αδύναμη δήλωση κερδών από τους μεγάλους ψηφιακούς ομίλους των ΗΠΑ, σημειώνουν οι Financial Times.

Η Amazon και η Microsoft δήλωσαν ότι η ανάπτυξη στις επιχειρήσεις τους στο cloud computing επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς οι πελάτες προσπαθούσαν να περιορίσουν την αύξηση των δαπανών τους. Τα νέα ενίσχυσαν τους φόβους ότι ορισμένες από τις δραστηριότητες που θεωρούνταν πιο ανθεκτικές σε μια επιβράδυνση, συμπεριλαμβανομένου του cloud computing και της διαφήμισης στην αναζήτηση της Google, άρχισαν να υποφέρουν.

Η εκτίμηση της Amazon και η αντίδραση στις ειδήσεις για την κερδοφορία είχε ως αποτέλεσμα η συνδυασμένη αξία των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας - που περιλαμβάνουν επίσης την Alphabet, την Apple, τη Meta και τη Microsoft - να μειωθεί κατά 950 δισ. έναντι της περιόδου προ της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου.

Μόνο η Apple κατάφερε να διαφοροποιηθεί ανακοινώνοντας έσοδα και κέρδη πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Η είδηση συνέβαλε στη μερική ανάκαμψη περιορίζοντας τη συνολική απώλεια σε χρηματιστηριακή αξία στα 770 δισ. δολάρια και αφήνοντας την πεντάδα με συνολική αξία 6,43 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta, έδωσε ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην πίστη της Wall Street στην ανθεκτικότητα της Big Tech αργά την Τετάρτη, όταν ανέφερε πτώση στα περιθώρια κέρδους της λόγω της διολίσθησης των διαφημιστικών εσόδων και της αύξησης του κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v