Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδικό ουίσκι: Άλμα εξαγωγών ή πτώση στο κενό;

Ο κλάδος «πετάει», η ζήτηση σημειώνει έκρηξη, τα αποστακτήρια πληθαίνουν και εξάγουν πολλά εκατομμύρια μπουκάλια ετησίως. Αλλά το χαρμάνι των διεθνών προκλήσεων απειλεί με απότομη προσγείωση. Πώς πόλεμος και Brexit πάνε να μας... κόψουν το ουισκάκι.

Ιρλανδικό ουίσκι: Άλμα εξαγωγών ή πτώση στο κενό;

Η ιρλανδική βιομηχανία ουίσκι, προσπαθώντας να καλύψει την ισχυρή ζήτηση, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αναταραχές στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα και αυξανόμενο κόστος, παράγοντες που ασκούν πιέσεις στους μικρότερους παραγωγούς, γράφει το Bloomberg.

Οι παγκόσμιοι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν περισσότερο από 21% πέρυσι σε σχέση με το 2020, αναφέρει η Irish Whisky Association στην ετήσια εμπορική της έκθεση. Η έκρηξη συνεχίζεται φέτος, με τα προκαταρκτικά στοιχεία να δείχνουν άλμα 38% στις εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο.

Ακόμα κι έτσι, όλη αυτή η ανάπτυξη μπορεί να υπολείπεται της ζήτησης. Σε πρόσφατη έρευνα, το 89% των παραγωγών δήλωσε ότι το αυξανόμενο κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελεί απειλή για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους. Πάνω από τα τρία τέταρτα δήλωσαν απαισιόδοξοι ότι τόσο το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας όσο και οι χρόνοι παράδοσης θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες.

Πολλοί αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις προμήθειες προϊόντων, όπως γυάλινων φιαλών και συσκευασιών, ενώ οι τιμές της βύνης στην Ιρλανδία έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους αποτελεί επίσης επιβάρυνση για τους παραγωγούς.

«Συνολικά, οι εξαγωγές θα αυξηθούν ξανά έντονα το 2022», δήλωσε ο William Lavelle, διευθυντής του Irish Whisky Association. «Ωστόσο, το ιρλανδικό ουίσκι αντιμετωπίζει πολλές σοβαρές προκλήσεις. Τη μεγαλύτερη πίεση νιώθουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Σήμερα υπάρχουν 40 αποστακτήρια στην Ιρλανδία, από μόλις τέσσερα το 2010. Η χώρα χτύπησε ρεκόρ 14 εκατ. κιβωτίων ουίσκι — 168 εκατ. μπουκάλια — το 2021.

Ανησυχία προκαλεί ακόμη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού κατέρρευσε η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για το ιρλανδικό ουίσκι. Οι δύο εμπόλεμες χώρες μαζί αντιπροσώπευαν το 7% του συνόλου των πωλήσεων το 2021.

Παράλληλα, επειδή μεγάλος όγκος ιρλανδικού ουίσκι περιέχει συστατικά τόσο από τη Βόρεια Ιρλανδία όσο και από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το Brexit μπορεί να συνεπάγεται επίσης εξαγωγικές απώλειες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v