Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεφωνική επικοινωνία της Τζόρτζια Μελόνι με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ

Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας επιβεβαιώνει την φιλονατοϊκή γραμμή στον Γ. Στόλτενμπεργκ εν μέσω αποστασιοποίησης της Λέγκας. Εξέφρασε την προσδοκία να μπορέσει να συναντηθεί σύντομα μαζί του.

Τηλεφωνική επικοινωνία της Τζόρτζια Μελόνι με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεvμπεργκ.

Όπως έκανε γνωστό η ιταλική κυβέρνηση, "η Μελόνι επανέλαβε ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση της ασφάλειας και των κοινών αξιών που συνθέτουν τη δυτική ταυτότητα. Παράλληλα "εξέφρασε και πάλι πλήρη υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενάντια στη ρωσική εισβολή και υπογράμμισε τη σημασία, στο πλαίσιο μιας σφαιρικής προσέγγισης, της ενίσχυσης της καταπολέμησης από μέρους του ΝΑΤΟ των απειλών ποικίλων μορφών που προέρχονται από κάθε στρατηγική κατεύθυνση, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι προκλήσεις του Νότου".

Η Τζόρτζια Μελόνι, τέλος, εξέφρασε την προσδοκία να μπορέσει να συναντηθεί σύντομα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Αν και τούτη η συνομιλία εντάσσεται πλήρως στη φιλονατοϊκή και φιλο-ουκρανική δέσμευση της Μελόνι, σίγουρα ακούγεται αντικρουόμενη σε σχέση με τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας της Λέγκας, Μασιμιλιάνο Ρομέο, στη Γερουσία: “Είναι δύσκολο να ακούσει κανείς ‘οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν’. Η διεθνής Κοινότητα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτούς”.

Λίγο νωρίτερα η Τζόρτζια Μελόνι είχε εκφωνήσει πως “η ειρήνη επιτυγχάνεται με την υποστήριξη της Ουκρανίας για να μπορέσει η ίδια να υπερασπιστεί τον εαυτό της, είναι η μόνη ευκαιρία που έχουμε για να αποφασίσουν τα μέρη επί τόπου να διαπραγματευτούν”. Μια πρόταση που σημειώνει την συνέχεια της Ιταλικής γραμμής που πρώτος είχε εκφράσει ο Μάριο Ντράγκι.

Ηχηρή ήταν η αντίδραση του Κιέβου στις δηλώσεις του Ρομέο. Ο εκπρόσωπος του Ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, δήλωσε σήμερα το πρωί πως “Η δήλωση του Ιταλού Γερουσιαστή αντανακλά την προσωπική του άποψη.

Η Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι διατύπωσε με σαφήνεια τη θέση της Ιταλίας: την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας με φόντο τη ρωσική επιθετικότητα και το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Ουκρανών να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους”. Μάλιστα πρόσθεσε πως “σχεδόν σε κάθε χώρα θα υπάρχουν πολιτικοί που θα προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν τον Πούτιν”.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v