Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας

Αυξημένα τα ρίσκα για την ανάπτυξη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε η Λαγκάρντ. Τόνισε ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξάνει τα επιτόκια για αρκετές συνεδριάσεις ακόμα. Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για τη συρρίκνωση του ισολογισμού.

Λαγκάρντ: Σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην απόσυρση νομισματικής τόνωσης, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων για να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο.

Η ίδια διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ θα αυξάνει τα επιτόκια μέχρι το επίπεδο που θα διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να αυξάνει τα επιτόκια για αρκετές συνεδριάσεις ακόμα και να φτάσει πέρα από το όριο του «ουδέτερου επιτοκίου».

Ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και θα συνεχίσει να βρίσκεται πάνω από τον στόχο για μεγάλη περίοδο, υπογράμμισε. 

Όπως ανέφερε, τους τελευταίους μήνες η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, οι διαταραχές στην προσφορά και η ισχυρή ζήτηση μετά την πανδημία οδήγησαν σε διεύρυνση των πληθωριστικών πιέσεων. 

Η Λαγκάρντ σημείωσε ακόμα ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σημαντικά το τρίτο τρίμηνο, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ αναμένει πως η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά το υπόλοιπο της χρονιάς αλλά και στην αρχή της επόμενης χρονιάς.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι τα ρίσκα για την ανάπτυξη είναι αυξημένα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. 

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει περιορίσει τις δαπάνες και την παραγωγή, επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι αντίθετοι άνεμοι ενισχύονται από τις διαταραχές στην προμήθεια φυσικού αερίου. 

Η ίδια σημείωσε ακόμα ότι η υποτίμηση του ευρώ έχει ενισχύσει τον πληθωρισμό. 

Η Λαγκάρντ είπε επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει τις βασικές αρχές για την έναρξη της συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων από το πρόγραμμα APP τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v