Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σούπερ τρίτο τρίμηνο για τις ευρωτράπεζες

Αυξάνονται οι πιθανότητες για έκτακτους φόρους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που βλέπουν ελκυστικά τα κέρδη τους. Σε τροχιά για την καλύτερη χρονιά από το 2009 η Deutsche Bank, ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι Barclays, Santander, HSBC, UBS.

Σούπερ τρίτο τρίμηνο για τις ευρωτράπεζες

Τεράστια κέρδη λόγω της αύξησης των επιτοκίων είχαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης το τρίτο τρίμηνο, ενισχύοντας την προοπτική οι κυβερνήσεις να τις βάλουν στον στόχο τους, επιβάλλοντας έκτακτους φόρους.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Deutsche Bank παρουσίασε μία από τις ισχυρότερες τριμηνιαίες επιδόσεις της από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και βρίσκεται σε τροχιά για τα καλύτερα ετήσια κέρδη της από το 2009, ενώ οι Barclays, Santander, UniCredit, Standard Chartered, HSBC και UBS ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα υψηλότερα επιτόκια -που συνήθως ενισχύουν τα τραπεζικά κέρδη- ήταν ο κύριος λόγος, ενώ η υψηλή επίδοση στις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος βοήθησε επίσης όσες τράπεζες διαθέτουν μεγάλα επενδυτικά τμήματα όπως η Deutsche Bank και η Barclays.

Τα κέρδη είναι ένας ελκυστικός στόχος για τις κυβερνήσεις που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα. Τον Ιούλιο, η Ισπανία έγινε η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που πρότεινε έναν έκτακτο φόρο στα τραπεζικά κέρδη, ακολουθώντας τα βήματα της Ουγγαρίας, η οποία τον έχει ήδη εισαγάγει. Τα σχέδια της Ισπανίας τη βάζουν σε μια πιθανή πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ ετοιμάζεται επίσης να διατηρήσει μια τραπεζική εισφορά σε μια σειρά αυξήσεων φόρων που έχουν σχεδιαστεί για να αναιρέσουν τον καταστροφικό αντίκτυπο μιας βραχύβιας φορολογικής περικοπής του προκατόχου του.

Η Barclays ανέφερε την Τετάρτη μια απροσδόκητη άνοδο των κερδών τρίτου τριμήνου λόγω των ισχυρών εσόδων από το trading, παρά τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση από ένα δαπανηρό λάθος trading στις ΗΠΑ.

Η βρετανική τράπεζα δημοσίευσε καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους £1,512 δισ. (1,73 δισεκατομμύρια δολάρια), υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για 1,152 δισεκατομμύρια στερλίνες και σημειώνοντας αύξηση από τα £1,374 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αλμα 475% έκαναν τα κέρδη τρίτου τριμήνου της Deutsche Bank, με το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο από το αναμενόμενο, καθώς τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική αυξήθηκαν παρά την πτώση στο κλείσιμο deals, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη.

Οπως σημειώνει το Reuters, ήταν το ένατο διαδοχικό τρίμηνο κερδών, ένα σημαντικό σερί μετά από χρόνια ζημιών, και έρχεται καθώς η γερμανική και η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v