Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα Σούνακ: Οι Τόρις αντιμετωπίζουν υπαρξιακή απειλή

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου ηγέτη των Συντηρητικών και νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας. «Θα κάνω κυβέρνηση ταλέντων», δήλωσε, επικαλέστηκε την ανάγκη ενότητας και απέκλεισε σενάρια πρόωρων εκλογών. «Χρειαζόμαστε οικονομική σταθερότητα».

Μήνυμα Σούνακ: Οι Τόρις αντιμετωπίζουν υπαρξιακή απειλή

Νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου ανακήρυξε τον Ρίσι Σούνακ ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 των Τόρις, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Πένι Μόρνταντ ότι αποσύρεται από την κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας και ότι στηρίζει πλήρως τον Σούνακ για την πρωθυπουργία.

Η απόσυρση της Μόρνταντ κατέστησε τον Σούνακ τον μοναδικό υποψήφιο για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και την πρωθυπουργία, μετά και τη χθεσινή απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να εγκαταλείψει τη μάχη. 

Όπως ανέφερε ο Μπρέιντι, ο Σούνακ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που συγκέντρωσε στήριξη από τουλάχιστον 100 βουλευτές των Τόρις. 

Ο νέος πρωθυπουργός δεν έκανε ακόμη δήλωση στους δημοσιογράφους, αλλά στις 14:30 ώρα Αγγλίας απευθύνθηκε κεκλεισμένων των θυρών στους βουλευτές των Τόρις.

Αφού καταχειροκροτήθηκε, έκανε επίκληση στην ενότητα του τραυματισμένου κόμματος, που αντιμετωπίζει «υπαρξιακή απειλή», ενώ έδωσε στίγμα των προθέσεών του: «Πρέπει να ενωθούμε και να βαδίσουμε μαζί», είπε και υποσχέθηκε «κυβέρνηση ταλέντων», με την αξιοποίηση κάθε πτέρυγας του κόμματος. 

Θα επικεντρωθεί σε πολιτικές, είπε, και όχι σε πρόσωπα, ενώ έκλεισε το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Σε πρώτη προτεραιότητα έθεσε την επίτευξη οικονομικής σταθερότητας.

 

 

Στην πρώτη τους αντίδραση, αναφέρει ο Guardian, oι Εργατικοί διά της αναπληρώτριας προέδρου Άντζελα Ράινερ κατηγορούν τον Σούνακ ότι «αποφεύγει τον έλεγχο» και επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για εκλογές. Το ίδιο αίτημα εξέφρασε και το κόμμα των Πρασίνων.

Ο Σούνακ φέρεται να είχε εξασφαλίσει τη στήριξη τουλάχιστον των μισών από τους 357 βουλευτές του κόμματος. 

Η παραιτηθείσα πρωθυπουργός Λιζ Τρας του είπε λίγο μετά την ανάδειξή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα: «Έχεις την ολόπλευρη υποστήριξή μου». Η παράδοση-παραλαβή θα γίνει πιθανότατα την Τρίτη.

Το κόμμα είχε ορίσει προθεσμία έως σήμερα στις 4 το μεσημέρι, ώστε οι υποψήφιοι να πιστοποιήσουν την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών ο καθένας για να προχωρήσουν σε ψηφοφορία. Εάν υπήρχαν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι, τα μέλη του κόμματος θα είχαν τον τελευταίο λόγο σε μια διαδικτυακή ψηφοφορία, με το αποτέλεσμα να αναμένεται την Παρασκευή.

Ο Τζόνσον δεν υποστήριξε κανέναν, λέγοντας ότι θα στηρίξει όποιον κερδίσει. 

Οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού

«Τιμώ τη Λιζ Τρας για τις υπηρεσίες που παρείχε υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», ήταν η πρώτη φράση που είπε σε δημόσιες δηλώσεις του ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ (επισήμως αναλαμβάνει πιθανότατα την Τρίτη). Και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια βαθιά οικονομική πρόκληση. Τώρα χρειαζόμαστε σταθερότητα και ενότητα. Θα θέσω ως ύψιστη προτεραιότητά μου να ενώσω το κόμμα και τη χώρα μας. Γιατί μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και θα χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον με ευημερία για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Επιπλέον, δήλωσε: «Έχω την τιμή να απολαμβάνω την υποστήριξη των βουλευτών. Είναι το υψηλότερο προνόμιο της ζωής μου να μπορώ να υπηρετήσω το κόμμα που αγαπώ και να προσφέρω στη χώρα στην οποία οφείλω τόσα πολλά. Δεσμεύομαι ότι θα υπηρετήσω με ακεραιότητα και ταπεινότητα».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v