Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακό σωσίβιο στην Ευρώπη ο καλός καιρός

Καθυστερεί ο χειμώνας στη Γηραιά Ηπειρο, με τις θερμοκρασίες να είναι 4-8 βαθμούς υψηλότερα από το συνηθισμένο. Το ζεστό φθινόπωρο δίνει την ευκαιρία να φουλάρουν οι αποθήκες φυσικού αερίου.

Ενεργειακό σωσίβιο στην Ευρώπη ο καλός καιρός

Μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης είναι έτοιμo για ασυνήθιστα ζεστές ημέρες στα τέλη αυτού του μήνα, με το Παρίσι να καταγράφει θερμοκρασίες που έχει συνήθως σε μια καλοκαιρινή μέρα, παρά στην περίοδο θέρμανσης.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι θερμοκρασίες στη γαλλική πρωτεύουσα θα φτάσουν έως και τους 25 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη, σύμφωνα με την Maxar Technologies. Άλλες μεγάλες πόλεις, από το Λονδίνο μέχρι τη Φρανκφούρτη και τη Μαδρίτη, θα έχουν επίσης πιο πολλή ζέστη από το κανονικό.

Η καθυστέρηση του χειμώνα και της κατανάλωσης καυσίμων είναι ευλογία για το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης, καθώς οι προμήθειες ενέργειας και φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν μειωθεί και πολλά κράτη υποφέρουν από πυρηνική παραγωγή χαμηλότερη από το κανονικό. Το ασυνήθιστα ζεστό φθινόπωρο σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει δημιουργήσει ισχυρά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αντί να μειώνει τις προμήθειες.

«Προβλέπονται ευρέως θερμότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες για την ήπειρο», δήλωσε η Maxar. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται πολύ πάνω από το μέσο όρο έως πολύ υψηλότερα, πρόσθεσε.

Βραχυπρόθεσμα, οι μέσες αποκλίσεις από το κανονικό τις επόμενες πέντε ημέρες κυμαίνονται γενικά μεταξύ 4-8 βαθμών Κελσίου πάνω από το συνηθισμένο στην κεντρική Ευρώπη. Η θερμοκρασία στο Λονδίνο θα κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα στους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ θα φτάσει τους 26 βαθμούς στη Μαδρίτη. Μίνι καλοκαίρι και στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v