Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν έπιασε τον ετήσιο στόχο η κινεζική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο

Ετρεξε με 3,9%, αποτέλεσμα που ήταν υψηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές. Είναι ωστόσο πολύ χαμηλότερο από τον ετήσιο στόχο του Πεκίνου, ύψους 5,5%. Sell off για τις κινεζικές μετοχές.

Δεν έπιασε τον ετήσιο στόχο η κινεζική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο

Kατά 3,9% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Κίνας σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, με το αποτέλεσμα να είναι πολύ χαμηλότερα από τον στόχο όλης της χρονιάς, αποκαλύπτοντας την κλίμακα των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης, τον οποίο οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν σε 3,3%, υπολείπεται του στόχου της Κίνας ύψους 5,5% για ολόκληρο το έτος -είναι ήδη το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Η οικονομία της Κίνας παλεύει με μια κρίση στον τομέα ακινήτων, τους αυστηρούς ελέγχους και τα lockdown για μηδενική Covid, που έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του ιού αλλά και την καταναλωτική δραστηριότητα.

Η δημοσιοποίηση στοιχείων τη Δευτέρα οδήγησε σε sell off τις κινεζικές μετοχές, με τον δείκτη Hang Seng China Enterprises στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί έως και 5,7% και τον δείκτη αναφοράς CSI 300 των μετοχών που είναι εισηγμένες στη Σαγκάη και στη Shenzhen έως 2%.

«Πρόκειται για πωλήσεις πανικού», δήλωσε ο Dickie Wong, επικεφαλής έρευνας στην Kingston Securities στο Χονγκ Κονγκ. «Προφανώς οι επενδυτές απλά δεν είναι σίγουροι για το μέλλον της κινεζικής οικονομίας».

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ αναμένονταν στις 18 Οκτωβρίου, αλλά ανακοινώθηκε στις 17 Οκτωβρίου ότι θα καθυστερήσει η ανακοίνωσή τους, χωρίς να δοθεί εξήγηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v