Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο «τολμηρό» θα είναι το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο

Κατά πόσο αναμένεται να αποστασιοποιηθεί από τις τρέχουσες τιμές διαπραγμάτευσης. Δεύτερες σκέψεις των ΗΠΑ, που είχαν την ιδέα. Ποια τα κίνητρα και τα αντικίνητρα.

Πόσο «τολμηρό» θα είναι το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο

Το ανώτατο όριο τιμής για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου ενδέχεται να κινηθεί πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή σε επίπεδο υψηλότερο απ' ό,τι συζητούνταν ως τώρα, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι προηγούμενες συζητήσεις για το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ κινούνταν προς ανώτατο όριο 40 έως 60 δολαρίων.

Οι ΗΠΑ αναζήτησαν μια τιμή που θα ήταν αρκετά υψηλή για να καλύψει το κόστος παραγωγής και να ενθαρρύνει τη συνέχιση της παραγωγής. Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι θα διακόψει τις πωλήσεις προς όσες χώρες υποστηρίζουν το ανώτατο όριο, το οποίο έχει επικριθεί από τους γνώστες της βιομηχανίας ως μη εφαρμόσιμο.

Ένα υψηλότερο ανώτατο όριο θα μείωνε έναν από τους δημοσίως δηλωμένους στόχους του σχεδίου, δηλαδή να στερήσει τη Μόσχα από πετρελαϊκά έσοδα που βοηθούν στη χρηματοδότηση του πολέμου. Ωστόσο, θα ανταποκρινόταν στον  -μάλλον αντιφατικό- έτερο στόχο, τη διατήρηση του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά, πόσο μάλλον που οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν και οι τιμές της βενζίνης ανεβαίνουν.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να κάνουμε τον Πούτιν να κόψει την παραγωγή και να διακόψει τις ροές ρωσικού αργού», δήλωσε ο Hunter Kornfeind, αναλυτής της Rapidan Energy Group, προσθέτοντας ότι το ανώτατο όριο πιθανότατα θα είναι κοντά στην τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης του ρωσικού αργού Urals

Η μέση τιμή παράδοσης για το αργό Urals ήταν 63 δολάρια το βαρέλι τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου αναφοράς τιμών Argus Media. Αυτό τον μήνα βρίσκεται κατά μέσο όρο στα 74 δολ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v