Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληραίνει τη στάση της προς την Κίνα η ΕΕ

Η ισορροπία μεταξύ εμπορικού εταίρου και οικονομικού ανταγωνιστή μετατοπίζεται προς το δόγμα της Κίνας ως «συστημικού αντιπάλου». Επαναπροσδιορισμός της ευρωπαϊκής προσέγγισης και έμφαση στην προστασία βασικών υποδομών και προηγμένης τεχνολογίας.

Σκληραίνει τη στάση της προς την Κίνα η ΕΕ

Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Κίνα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς βαθαίνουν οι διεθνείς εντάσεις. Μάλιστα ο χαρακτηρισμός του Πεκίνου ως «συστημικού αντιπάλου» κερδίζει έδαφος αντί του δόκιμου όρου «εμπορικός εταίρος», μεταδίδει το Bloomberg.

Οι ηγέτες της ΕΕ αφιέρωσαν πάνω από τρεις ώρες την Παρασκευή στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής συζητώντας πώς θα βαθμονομήσουν εκ νέου τις όλο και πιο τεταμένες σχέσεις του μπλοκ των 27 με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την ώρα που το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας προβλέπεται πως θα ανανεώσει τη μέχρι σήμερα δεκαετή θητεία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα επεκτείνει την παγκόσμια ισχύ της, είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, αλλά η ΕΕ θα συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, ωστόσο, έχει διαφορετική ανάγνωση, λέγοντας ότι η κινεζική υποστήριξη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία δείχνει ότι το Πεκίνο είναι «συστημικός αντίπαλος». Η Λιθουανία δέχεται τιμωρητικά μέτρα από την Κίνα αφού επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει γραφείο στο Βίλνιους πέρυσι.

«Η απόφασή μας για το γραφείο της Ταϊβάν, που δεν είναι διπλωματική αντιπροσωπεία, έχει προκαλέσει πιέσεις από την Κίνα», είπε, «αλλά έχουμε αντισταθμίσει τις εμπορικές απώλειες και καταφέραμε να αντέξουμε στις πιέσεις».

Η όλη συζήτηση μετατοπίζεται από μια μακροχρόνια τάση εξισορρόπησης, που θεωρεί την Κίνα εξίσου εμπορικό εταίρο και οικονομικό ανταγωνιστή. Βασική επωδός μεταξύ των ηγετών ήταν η ανάγκη να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της ΕΕ, με την προστασία βασικών υποδομών και την προώθηση προηγμένων βιομηχανιών, όπως η παραγωγή ημιαγωγών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη έκανε λάθος εστιάζοντας αποκλειστικά στα δημόσια οικονομικά, αναγκάζοντας στο παρελθόν τα κράτη μέλη να πουλήσουν υποδομές ζωτικής σημασίας σε Κινέζους επενδυτές και εκθέτοντας την ευπάθεια της περιοχής.

«Ήμασταν αφελείς γιατί θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα ήταν τα δημοσιονομικά και ότι η Ευρώπη ήταν ένα ανοιχτό σούπερ μάρκετ», είπε, προσθέτοντας ότι η Ένωση πρέπει να θεσπίσει κανόνες για τις υποδομές και να ορίσει τα «ευαίσθητα σημεία» της.

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισιάνις Καρίνς συνέκρινε την εξάρτηση από την τεχνολογία και τις πρώτες ύλες της Κίνας με την ταραχώδη απομάκρυνση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Ναι, είμαστε αρκετά εξαρτημένοι», είπε, «και είναι η κατάλληλη στιγμή να επανεκτιμήσουμε την εξάρτηση και να λάβουμε μέτρα για να τη μειώσουμε».

Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για την Κίνα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την οικονομική πολιτική στη δεύτερη μέρα της συνόδου κορυφής. Ο βραχίονας εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης είχε συστήσει ενίσχυση της προσέγγισης με το Πεκίνο.

Προ ημερών ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο «σκληρός ανταγωνιστής», ενώ επιβεβαίωσε την τριπλή προσέγγιση του Πεκίνου ως εταίρου, ανταγωνιστή και συστημικού αντιπάλου.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξεπεράσουμε την κάπως αφελή στάση μας», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε σχέσεις με την Κίνα, αλλά ότι πρέπει να αποφύγουμε κάθε είδους εξάρτηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v