Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τοποτηρητές σε τρίτες χώρες που παρακάμπτουν τις κυρώσεις ετοιμάζει η ΕΕ

Διεργασίες για επιβολή κυρώσεων σε επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με αγαθά από ΕΕ προς Ρωσία μέσω τρίτων χωρών προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θεωρητικά, στο στόχαστρο και δραστηριότητες στην Τουρκία.

Τοποτηρητές σε τρίτες χώρες που παρακάμπτουν τις κυρώσεις ετοιμάζει η ΕΕ

Την ανησυχία της για την καταστρατήγηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τρίτες χώρες και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ορίσει και να στείλει έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που θα λειτουργεί ως ελεγκτής και διαπραγματευτής σε περιπτώσεις παράκαμψης εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη στάση της Τουρκίας στο εν λόγω ζήτημα.

Ειδικότερα, κληθείσα να σχολιάσει τη στάση τρίτων χωρών, μεταξύ τους και της Τουρκίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι, πράγματι, «η παράκαμψη των κυρώσεων από τρίτες χώρες είναι θέμα για το οποίο ανησυχούμε», εξηγώντας ότι στην 8η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει προστεθεί η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και σε άτομα (επιχειρηματίες) που συναλλάσσονται με αγαθά από την ΕΕ προς τη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών. «Αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι ως προς αυτό ότι δεν θα ανεχτούμε καταστρατηγήσεις», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν προσθέτοντας:

«Είναι στις προθέσεις μας να ορίσουμε απεσταλμένο σε τρίτες χώρες για τη μη παράκαμψη των κυρώσεων. Πρέπει να το συζητήσουμε. Η εμπειρία μάς λέει ότι είναι πολύ χρήσιμο ώστε να είμαστε πολύ σαφείς στο τι παρατηρούμε και για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τα μέσα να βάλουμε στη λίστα με τις κυρώσεις τα άτομα που τις παρακάμπτουν μέσω τρίτων χωρών. Δεν το ανεχόμαστε».

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, κάτω από το κεφάλαιο που αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ειδικότερα την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει «τη σημασία της διασφάλισης της αποτελεσματικής εφαρμογής τους, της πρόληψης της καταστρατήγησης και της διευκόλυνσής τους και καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ». Επισημαίνει, επίσης, ότι «οι προσπάθειες στο θέμα πρέπει να ενταθούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v