Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ψαλίδι στα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Στο 10,5% από 12% τα επιτόκια, με τον πληθωρισμό στο 83,4%. «Οσο αυτός ο αδερφός σας βρίσκεται σε αυτή τη θέση, τα επιτόκια θα συνεχίσουν να πέφτουν κάθε μέρα, εβδομάδα και μήνα που περνάει», έχει δηλώσει ο Ερντογάν.

Νέο ψαλίδι στα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Kατά 150 μονάδες βάσης μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας στη σημερινή της συνεδρίαση, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 100 μονάδες βάσης. Είναι η τρίτη διαδοχική φορά που ρίχνει τα επιτόκια.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο πολιτικής από 12% σε 10,5%. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία σκαρφάλωσε σε υψηλό 24 ετών τον περασμένο μήνα, καθώς η χώρα παρασύρεται από την ανορθόδοξη οικονομία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, ιδεολογικός αντίπαλος των υψηλών επιτοκίων, έχει πει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι θέλει το κόστος δανεισμού να πέσει κάτω από το 10% τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μιλώντας νωρίτερα αυτό τον μήνα, είπε: «Όσο αυτός ο αδερφός σας βρίσκεται σε αυτή τη θέση, τα επιτόκια θα συνεχίσουν να πέφτουν κάθε μέρα, εβδομάδα και μήνα που περνάει».

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 83,45% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Είναι το πιο υψηλό σημείο από τον Ιούλιο του 1998 κι ενώ τον Αύγουστο ήταν 80,21%.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί οριακά στις 18,593 λίρες ανά δολάριο, μετά τη δημοσίευση της απόφασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v