Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εφοδο» στα κέρδη των τραπεζών ετοιμάζει η Βρετανία

Αναζητείται κάλυψη δημοσιονομικής τρύπας 40 δισ. λιρών. Ο προϋπολογισμός που θα παρουσιαστεί στις 31 Οκτωβρίου αναμένεται να περιλαμβάνει μεγάλες αυξήσεις φόρων. Εντάσεις στο υπουργικό, ζητούνται περικοπές δαπανών από υπουργούς.

«Εφοδο» στα κέρδη των τραπεζών ετοιμάζει η Βρετανία

«Εφοδο» στα κέρδη των τραπεζών και των ενεργειακών εταιρειών ετοιμάζεται να κάνει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να καλύψει μια δημοσιονομική τρύπα 40 δισ. λιρών, μέσω ενός μείγματος αυξήσεων φόρων και περικοπών δημοσίων δαπανών.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο προϋπολογισμός του Τζέρεμι Χαντ (φωτό) που θα παρουσιαστεί στις 31 Οκτωβρίου αναμένεται να περιλαμβάνει μεγάλες αυξήσεις φόρων, με τους συμμάχους του να λένε ότι αναμένουν από αυτόν να βάλει στο στόχαστρο τα κέρδη των τραπεζών και των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο ίδιος έχει κάνει λόγο για «απίστευτα δύσκολες» αποφάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη ότι οι υπουργοί θα πρέπει να ασκήσουν αυστηρό έλεγχο των δαπανών, καθώς προσπαθεί να αποδείξει στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι μπορεί να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα της Βρετανίας.

Σε μία ένδειξη των εντάσεων στο υπουργικό συμβούλιο, ο Ben Wallace, υπουργός Άμυνας, και ο James Heappey, αναπληρωτής του, δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να παραιτηθούν εάν η πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανακαλέσει τη δέσμευση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ έως το 2030.

Οι τράπεζες αναμένεται να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη από την αύξηση των επιτοκίων.

Ο Χαντ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν είναι «κατ' αρχήν» αντίθετος στους έκτακτους φόρους, σταθμίζει το επίπεδο του φόρου που πρέπει να εφαρμόζεται στις τράπεζες.

Επί του παρόντος, πληρώνουν έναν φορολογικό συντελεστή στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα κέρδη τους ύψους 27%, ο οποίος περιλαμβάνει εταιρικό φόρο που ορίζεται σε 19% και τραπεζική προσαύξηση 8%.

Ο Χαντ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο εταιρικός φόρος θα αυξηθεί στο 25% τον επόμενο Απρίλιο. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα διατηρήσει την τραπεζική προσαύξηση 8%, η οποία θα οδηγούσε τον φόρο στο 33% για τον τραπεζικό κλάδο.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι η κυβέρνηση ήθελε να έχει ένα «ανταγωνιστικό» φορολογικό σύστημα, αλλά ακόμα κι αν ο Χαντ μείωνε την προσαύξηση στο 5%, θα εξακολουθούσε να αφήνει τον τραπεζικό τομέα με φορολογικό συντελεστή 30%.

Σε αυτό το επίπεδο, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα αντλούσε περίπου 500 εκατ. στερλίνες ετησίως από τις τράπεζες, αν και το ποσοστό θα ήταν υψηλότερο σε περίπτωση που τα κέρδη τους αυξηθούν πολύ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v