Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή κρίση: $32 δισ. επιδοτήσεις δίνει ο Ερντογάν το εκλογικό 2023

Οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, η τουρκική κυβέρνηση επιδοτεί το 80% του φυσικού αερίου και το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά.

Ενεργειακή κρίση: $32 δισ. επιδοτήσεις δίνει ο Ερντογάν το εκλογικό 2023

Το προσχέδιο προϋπολογισμού του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το 2023 προβλέπει μια δραματική αύξηση των ενεργειακών επιδοτήσεων, η οποία θα του επιτρέψει να διατηρήσει τις τιμές και να ενισχύσει τις προοπτικές του στις εκλογές του επόμενου έτους.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η τουρκική κυβέρνηση επιδοτεί το 80% του φυσικού αερίου και το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά και «η επιβάρυνση των ενεργειακών επιδοτήσεων στον προϋπολογισμό του 2023 είναι 600 δισ. λίρες (32 δισ. δολάρια)», δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Με περίπου οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ο Ερντογάν σκοπεύει να προστατεύσει τους πολίτες από το αυξανόμενο παγκόσμιο ενεργειακό κόστος. Οι Τούρκοι είναι ήδη αντιμέτωποι με το πολύ υψηλό κόστος διαβίωσης και τον αυξανόμενο πληθωρισμό (στο 83% τον Σεπτέμβριο), τα οποία έχουν μειώσει την υποστήριξη στον μακροβιότερο ηγέτη της χώρας, που προσπαθεί να παρατείνει την 20ετή διακυβέρνησή του.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει επίσης ότι οι δαπάνες για την «ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την επάρκεια και την αγορά ενέργειας» θα αυξηθούν κατά 155% το επόμενο έτος και οι δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια θα αυξηθούν κατά 159%. Το κονδύλι για κοινωνική βοήθεια προβλέπεται να αυξηθεί κατά 73%, για να αντιμετωπιστεί περαιτέρω η κατάσταση των φτωχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v