Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάιμον: Δύσκολη η «ομαλή προσγείωση» στις ΗΠΑ

Νέα προειδοποίηση για βουτιά της αγοράς κατά 20% με 30% σε περίπτωση βαριάς ύφεσης απηύθυνε ο CEO της JP Morgan, Τζέρεμι Ντάιμον. Πάνω από το 4,5% θα αυξήσει τα επιτόκια η Fed.

Ντάιμον: Δύσκολη η «ομαλή προσγείωση» στις ΗΠΑ

Ο CEO της JP Morgan, Τζέρεμι Ντάιμον, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο επίμονος και υψηλός πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει τα επιτόκια της Fed πάνω από το επίπεδο του 4,5%.

Οι καταναλωτές είναι ακόμα σε καλή οικονομική κατάσταση και συνεχίζουν να κάνουν υψηλές δαπάνες αλλά η δυνατότητα αυτή θα περιοριστεί πιθανότητα μετά εννιά μήνες, τόνισε ο Ντάιμον σε εκδήλωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF). 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ίδιος εκτίμησε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 4,5% για να δαμάσει τον πληθωρισμό. 

O CEO της JP Morgan εκτίμησε επίσης ότι η Fed πιθανότατα δεν θα καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση. «Δεν νομίζω αν θα είναι ομαλή η προσγείωση. Δεν το πιστεύω, αλλά θα μπορούσε» σημείωσε λέγοντας ότι οι εναλλακτικές θα ήταν μία ήπια ή βαριά ύφεση. «Σε μια βαριά ύφεση, θα μπορούσε να αναμένει κανείς να υποχωρήσει η αγορά κατά 20% με 30% περαιτέρω» πρόσθεσε. 

Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη στον Τζερόμ Πάουελ και ότι ο στασιμοπληθωρισμός παραμένει το χειρότερο από τα άλλα διαθέσιμα εναλλακτικά σενάρια. 

Ο Ντάιμον προέβλεψε ακόμα ότι η οικονομία της Κίνας θα κατεβάσει φέτος ταχύτητα και θα αναπτυχθεί με 3% ώς 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v