Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό πενταμήνου «χτύπησε» ο πληθωρισμός στην Ινδία

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 8,6% και λόγω των μουσώνων, την ώρα που τα επιτόκια αυξάνονται, η ρουπία βυθίζεται και η βιομηχανική παραγωγή χάνει έδαφος.

Υψηλό πενταμήνου «χτύπησε» ο πληθωρισμός στην Ινδία

Ο πληθωρισμός των τιμών λιανικής πώλησης στην Ινδία επιταχύνθηκε σε υψηλό πέντε μηνών τον Σεπτέμβριο, με τα τρόφιμα να οδηγούν την κούρσα, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις της κεντρικής τράπεζας ώστε να διατηρηθούν εντός πλαισίου οι ανατιμήσεις, γράφει το Bloomberg.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,4% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ινδική κυβέρνηση την Τετάρτη.

Οι μουσώνες ανέβασαν το κόστος των λαχανικών και των δημητριακών, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από τη μείωση των τιμών αλλού. Το κοντέρ των τροφίμων, που αποτελούν περίπου το μισό καλάθι του πληθωρισμού, έγραψε 8,6% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 10,39% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Οι τιμές των ενδυμάτων και των υποδημάτων αυξήθηκαν κατά 10,17%.

Η πτώση της ρουπίας, που έφτασε σε νέα χαμηλά την περασμένη εβδομάδα, τροφοδότησε επίσης τις τιμές των εισαγόμενων ειδών. Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας, που αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 190 μονάδες βάσης φέτος, εκτιμάται ότι θα κρατήσει επιθετική στάση και στην επόμενη συνεδρίασή της στις 7 Δεκεμβρίου. Τέλος, η βιομηχανική παραγωγή στην Ινδία μειώθηκε κατά 0,8% τον Αύγουστο σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v