Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα δηλώνει «ανήσυχη» για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

«Ανησυχούμε για την εξέλιξη της τρέχουσας κατάστασης και καλούμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα δηλώνει «ανήσυχη» για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Η Κίνα δήλωσε ότι ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία, αφού η Ρωσία έπληξε πολιτικούς στόχους με πυραύλους ως αντίποινα για το χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας.

«Ανησυχούμε για την εξέλιξη της τρέχουσας κατάστασης και καλούμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ στην τακτική ενημέρωση ειδήσεων στο Πεκίνο.

Η Μάο επανέλαβε ότι το Πεκίνο είναι «πρόθυμο να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα και να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα το έκανε αυτό.

Τα σχόλια είναι το τελευταίο σημάδι ότι η Κίνα ανησυχεί για την παρατεταμένη σύγκρουση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας και τροφίμων χωρίς να φαίνεται ορατό το τέλος. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο μήνα στο Ουζμπεκιστάν ότι κατανοούσε τις «ερωτήσεις και τις ανησυχίες» του Κινέζου ηγέτη σχετικά με την εισβολή, χωρίς να διευκρινίσει ποια ζητήματα είχαν τεθεί.

Η Κίνα απέφυγε να επικρίνει ανοιχτά τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού οι δύο ηγέτες διακήρυξαν φιλία «χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο, εβδομάδες πριν από την εισβολή του Πούτιν. Έκτοτε, το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν τη Μόσχα πιέζοντας για επέκταση του ΝΑΤΟ, ενώ Κινέζοι διπλωμάτες έχουν επαναλάβει τις θεωρίες συνωμοσίας της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ διαχειρίζονται εργαστήρια βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v