Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πιο χαμηλό από τον Μάιο του 2020 το ηθικό των επενδυτών στην ευρωζώνη

Ο δείκτης προσδοκιών προσγειώθηκε στο πιο χαμηλό από τον Δεκέμβριο του 2008, από την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Στο πιο χαμηλό από τον Μάιο του 2020 το ηθικό των επενδυτών στην ευρωζώνη

Τρίτο διαδοχικό μήνα υποχωρεί το ηθικό των επενδυτών στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, σηματοδοτώντας μια βαθιά ύφεση για το νομισματικό μπλοκ των 19 χωρών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη υποχωρεί στις -38,3 μονάδες τον Οκτώβριο από -31,8 τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και ανέμεναν -34,7.

Ο δείκτης προσδοκιών κινείται επίσης αρνητικά, στο -41,0 από -37,0, αγγίζοντας τη χαμηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2008, στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ο δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση στην ευρωζώνη κατηφορίζει στο -35,5 τον Οκτώβριο από -26,5 τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020.

«Οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού αερίου και της ενέργειας τον χειμώνα δεν έχουν μειωθεί λόγω της επίθεσης στους αγωγούς Nord stream», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sentix Manfred Huebner.

«Εκτός από τις οικονομικές ανησυχίες, υπάρχει τώρα επίσης μια αυξανόμενη πιθανότητα κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει ελάχιστος λόγος για ελπίδα».

Επεσήμανε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να δώσουν την ίδια απάντηση τώρα όπως έκαναν για την οικονομική κατάρρευση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού το 2020, δεδομένου του εκτοξευόμενου πληθωρισμού.

Η δημοσκόπηση σε 1.331 επενδυτές διενεργήθηκε μεταξύ 6 και 8 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v