Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ελ-Εριάν κατηγορεί τη Fed για πολύ υψηλό κίνδυνο επιζήμιας ύφεσης

Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz. Πρόσθεσε ότι η ύφεση θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Ο Ελ-Εριάν κατηγορεί τη Fed για πολύ υψηλό κίνδυνο επιζήμιας ύφεσης

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, είπε ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε «ένα επεισοδιακό ταξίδι προς έναν καλύτερο προορισμό», αν και ο κίνδυνος υπέρβασης της Federal Reserve που οδηγεί τη χώρα σε ύφεση παραμένει.

«Όχι μόνο πρέπει να ξεπεράσει τον πληθωρισμό, αλλά πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της», είπε ο El-Erian για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο CBS News την Κυριακή. «Λοιπόν, ναι, φοβάμαι ότι διακινδυνεύουμε μια πολύ υψηλή πιθανότητα μιας επιζήμιας ύφεσης που ήταν εντελώς αποφευχθείσα».

Ο El-Erian, ένας συχνός επικριτής της Fed, κατηγόρησε την κεντρική τράπεζα για αυτόν τον κίνδυνο «πατώντας φρένο φέτος», αφού επικρίθηκε ότι κινήθηκε αργά για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ο οποίος είχε φτάσει σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τρεις φορές στη σειρά και τα σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed δείχνουν ότι είναι σε πορεία για μια τέταρτη τέτοια αύξηση τον επόμενο μήνα.

Ερωτηθείς στο «Face the Nation» του CBS σχετικά με την πιθανότητα μιας λεγόμενης ήπιας προσγείωσης για την οικονομία, ο El-Erian ανέφερε μια αλλαγή στα δημόσια σχόλια του προέδρου Jay Powell προς την άποψη ότι κάποιος πόνος είναι αναπόφευκτος στη μάχη του πληθωρισμού της Fed.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και μια ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο ενισχύουν την υπόθεση για μια ακόμη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

Αν και η απόφαση του ΟΠΕΚ+ «πληγώνει τις ΗΠΑ», δεν θα έπρεπε να έχει αιφνιδιάσει κανέναν, είπε ο El-Erian.

«Ο ΟΠΕΚ επιδιώκει να προστατεύσει τις τιμές του πετρελαίου στο πλαίσιο της μείωσης της ζήτησης», είπε. «Αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Αυτό κάνουν. Αυτή είναι η ιστορία τους, αλλά σίγουρα δεν είναι καλά νέα για την οικονομία των ΗΠΑ».

Ο El-Erian είναι επίσης πρόεδρος του Queens' College του Cambridge και συνεργάτης του Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v