Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας δρόμου για αποκατάσταση της γέφυρας στην Κριμαία

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας με εντολή Πούτιν. Ωρες μετά το χτύπημα σταδιακά επανεκκίνησε η σιδηροδρομική και οδική κίνηση στη γέφυρα. Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας τη Δευτέρα.

Αγώνας δρόμου για αποκατάσταση της γέφυρας στην Κριμαία

Η Ρωσία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στη μοναδική της γέφυρα προς την Κριμαία μετά από την τεράστια έκρηξη που κατέστρεψε τμήματα της το Σάββατο.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε τώρα εντολή στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της χώρας να επιβλέπει τον βασικό σύνδεσμο προς την κατεχόμενη χερσόνησο που αποτελεί σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014. 

Επίσης, αποφάσισε να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας αύριο Δευτέρα, στον απόηχο της φονικής έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαίας, με τρεις νεκρούς και μεγάλες ζημιές στην υποδομή. 

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εργασίες για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων θα ξεκινήσουν αμέσως. Οπως μεταδίδει το BBC ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας διέταξε να κατεδαφιστούν αμέσως τα κατεστραμμένα τμήματα της γέφυρας και είπε ότι οι δύτες άρχισαν να ερευνούν τις ζημιές κάτω από την ίσαλο γραμμή, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η γέφυρα είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία για τη μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού, πυρομαχικών και στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία. Ωστόσο, οι νέες δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν το Σάββατο έδειξαν καπνό και φωτιά κοντά στα σημεία που κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας.

 

Δεδομένου ότι παίζει στρατηγικό ρόλο στον πόλεμο, οι ουκρανικές αρχές θεωρούν ότι η γέφυρα είναι νόμιμος στόχος. Ωστόσο δεν ανέλαβαν ευθύνη για το χτύπημα.  Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky αναγνώρισε το περιστατικό στη νυχτερινή του ομιλία χθες λέγοντας: «Σήμερα δεν ήταν μια κακή μέρα, ήταν ηλιόλουστη στην επικράτεια του κράτους μας. Δυστυχώς, είχε συννεφιά στην Κριμαία. Αν και είχε και ζέστη", πρόσθεσε.

Οι ρωσικές αρχές κινήθηκαν γρήγορα για να ανοίξουν ξανά εκείνα τα μέρη της γέφυρας που είναι άθικτα και δήλωσαν αργά το Σάββατο ότι η γέφυρα άνοιξε ξανά εν μέρει στην οδική και σιδηροδρομική κυκλοφορία.

 

Είναι μια ζωτικής σημασίας αρτηρία στην αλυσίδα εφοδιασμού της Μόσχας στο μέτωπο της μάχης στην εισβολή της στην Ουκρανία - και στην ίδια την προσαρτημένη περιοχή της Κριμαίας.

Ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, είπε ότι υπάρχει επιθυμία για εκδίκηση, αλλά διαβεβαίωσε ότι η χερσόνησος είχε ακόμα καύσιμα για ένα μήνα και τρόφιμα για δυο μήνες. «Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη - είναι δυσάρεστη, αλλά όχι μοιραία», είπε.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος Ντέιβιντ Αραχαμία, κοινοβουλευτικός επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι, δήλωσε ότι «η ρωσική παράνομη κατασκευή αρχίζει να καταρρέει και να παίρνει φωτιά. «Ο λόγος είναι απλός: Αν φτιάξεις κάτι εκρηκτικό, αργά ή γρήγορα θα εκραγεί». Και ένας Ουκρανός βουλευτής είπε στο BBC ότι ανεξάρτητα από το ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση, αυτή ήταν μια «μεγάλη ουκρανική νίκη και πολύ σοβαρή και σκληρή απώλεια για τη Ρωσία».

«Η γέφυρα δεν έχει καταστραφεί, αλλά η εικόνα του Πούτιν έχει καταστραφεί, αυτό είναι το πιο σημαντικό», είπε ο Ολεξίι Γκοντσαρένκο.

Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί η πολιτική, συμβολική και στρατηγική σημασία της γέφυρας της Κριμαίας. Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν προηγουμένως ότι ήταν καλά προστατευμένη από απειλές από τον αέρα, τη γη ή το νερό - ιδιαίτερα επειδή απέχει περισσότερα από 100 μίλια από το έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Μια ρωσική εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή δήλωσε ότι η ζημιά προκλήθηκε από την έκρηξη βόμβας σε φορτηγό, η οποία προκάλεσε φωτιά σε επτά σιδηροδρομικά βαγόνια. Το σπίτι ενός άνδρα από την περιοχή Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας διερευνάται, πρόσθεσε.

Ενώ η Ουκρανία δεν έχει συνδέσει τις ένοπλες δυνάμεις της με την έκρηξη, στο παρελθόν είχε βάλει στο στόχαστρο την Κριμαία. Τον περασμένο μήνα, η Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στην Κριμαία - συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στη ρωσική στρατιωτική βάση Σάκι.

Ώρες μετά την έκρηξη της γέφυρας, η Ρωσία διόρισε νέο διοικητή για να ηγηθεί των στρατευμάτων της στην Ουκρανία. Ο Σεργκέι Σουροβίκιν είναι ένας βετεράνος διοικητής γνωστός για την ηγεσία των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία και κατηγορήθηκε ότι επέβλεπε την καταστροφή της πόλης του Χαλεπίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v