Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντείνει τις πιέσεις σε ορισμένες τράπεζες να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα μπόνους το 2022, εν μέσω φόβων για τις οικονομικές προοπτικές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα είπε πρόσφατα στις τράπεζες ότι αναμένει περιορισμό στις μεταβλητές αμοιβές και στα μερίσματα καθώς ανησυχεί ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύμα χρεοκοπιών, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Οι προειδοποιήσεις ήταν επείγουσες, με την ΕΚΤ να βλέπει τώρα μια πιο έντονη επιβράδυνση στην Ευρώπη το επόμενο έτος ως πιθανό σενάριο, ανέφεραν οι πηγές.
Η αυξανόμενη πίεση έρχεται καθώς αρκετές τράπεζες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των UniCredit, Commerzbank και Deutsche Bank, έδωσαν πρόσφατα bullish guidance, ακόμη και αν ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνουν τις οικονομικές προοπτικές.
Η ΕΚΤ πιστεύει ότι οι τράπεζες μπορεί να υποτιμούν τους κινδύνους. «Υπάρχει κάποια απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις», δήλωσε πρόσφατα ο Αντρέα Ενρία, που ηγείται του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «ένα επίμονο και πλήρες μακροοικονομικό σοκ», το οποίο απαιτεί από τις εποπτικές αρχές «να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί», είπε.
ΕΚΤ: Η ζήτηση οδηγεί όλο και πιο πολύ τον πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη καθοδηγείται όλο και περισσότερο από την υψηλότερη ζήτηση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει συμπεριλάβει την τάση μεταξύ των λόγων για την άνοδο του κόστους δανεισμού.
Ενώ η αύξηση των τιμών του νομισματικού μπλοκ έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις διαταραχές της προσφοράς και τις ελλείψεις ενέργειας, μια νέα μελέτη της ΕΚΤ δείχνει ότι «η σημασία των παραγόντων ζήτησης αυξήθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου».
«Τους τελευταίους μήνες, οι παράγοντες προσφοράς και ζήτησης έπαιξαν σε γενικές γραμμές παρόμοιους ρόλους στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή», ανέφεραν οι ερευνητές Eduardo Goncalves και Gerrit Koeste σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, αναφερόμενοι στον δομικό πληθωρισμό που εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
«Η νομισματική πολιτική λειτουργεί κυρίως μέσω του καναλιού της ζήτησης, επομένως είναι σημαντικό να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό οι εξελίξεις στον υποκείμενο πληθωρισμό μπορούν να αποδοθούν είτε σε παράγοντες προσφοράς είτε σε παράγοντες ζήτησης», ανέφεραν.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι η μέση προσδοκία για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες και η μέση προσδοκία για τον πληθωρισμό τα επόμενα τρία χρόνια παρέμειναν αμετάβλητες στο 5,0% και στο 3,0%, αντίστοιχα.