Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ υπόσχεται νέο σχέδιο για μείωση του χρέους

Ισχυρή «δημοσιονομική άγκυρα» με μείωση του δημόσιου χρέους υποσχέθηκε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ. Νεύρα στο συνέδριο των Τόρις για την αναδίπλωση στη μείωση του φορολογικού συντελεστή.

Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ υπόσχεται νέο σχέδιο για μείωση του χρέους

O Βρετανός υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουαρτένγκ υποσχέθηκε να παρουσιάσει σύντομα το δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο Κουαρτένγκ δέχθηκε έντονη κριτική για τον «μίνι» προϋπολογισμό που ανακοίνωσε πριν 10 ημέρες, ο οποίος περιλάμβανε φοροελαφρύνσεις, οδηγώντας τη λίρα σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου. 

«Θα έχουμε ισχυρή δημοσιονομική άγκυρα με τη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα» τόνισε ο ίδιος στο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το δημοσιονομικό του σχέδιο. 

«Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο να είμαστε σοβαροί φύλακες του δημόσιου ταμείου» υπογράμμισε. 

Νωρίτερα σήμερα, ο Κουαρτένγκ είχε ανακοινώσει ότι εγκαταλείψει το σχέδιο για κατάργηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% στα υψηλότερα εισοδήματα.

Νεύρα στο συνέδριο των Συντηρητικών

Εν τω μεταξύ, το κλίμα στο συνέδριο «δεν είναι και πολύ εύθυμο» αλλά «μάλλον υπάρχει νευρικότητα», σε σύγκριση με άλλες εποχές, σύμφωνα με συνέδρους.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, η εντυπωσιακή αναδίπλωση του υπουργού Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ

Το μέτρο αυτό «ήταν ένα πολύ-πολύ σοβαρό λάθος», σχολίασε ο Γκρέιαμ Μπάρτζις. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη συντηρητική ιδεολογία», πρόσθεσε, αναπολώντας το ρητορικό ταλέντο του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε το καλοκαίρι, με αφορμή αλλεπάλληλα σκάνδαλα.

Από την κατάργηση του υψηλού συντελεστή 45% θα επωφελούνταν όσοι κερδίζουν περισσότερες από 150.000 λίρες ετησίως. «Οι μικρομεσαίοι είναι αυτοί που έφτιαξαν αυτό το κόμμα, οι μικρομεσαίοι τους εξέλεξαν, πρέπει να θυμούνται πάνω απ’ όλα ποιος τους έφερε στην εξουσία», συνέχισε ο πολιτικός. «Ανησυχώ (…) και ελπίζω ότι θα αντιληφθούν τι έκαναν και θα το διορθώσουν, όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο» γιατί σε διαφορετική περίπτωση σε δύο χρόνια (σ.σ. στις εκλογές) «οι Συντηρητικοί θα πατώσουν», πρόσθεσε ο Μπάρτζις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v